Pod lupom o izborima u Mostaru: Brojevi se ne poklapaju na 142 od 150 mjesta

0
Radiosarajevo.ba
Pod lupom o izborima u Mostaru: Brojevi se ne poklapaju na 142 od 150 mjesta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izbori u Mostaru

Koalicija "Pod lupom" organizovala je konferenciju za novinare u Mostaru kako bi saopćila presjek stanja do 11 sati na lokalnim izborima koji se danas održavaju u ovom gradu.

Direktor projekta Koalicija Pod lupom Dario Jovanović rekao je da su ovogodišnji izbori veliki iskorak.

U jednom slučaju nije omogućen prilazak biračkom mjestu, a na 18 posto mjesta nije ispoštovano da u šest sati budu prisutni članovi biračkog odbora.

Na 4,2 posto mjesta nije uređeno u skladu sa pravilima zbog epidemije, a na skoro polovini nije istaknuta lista biračkih odbora, što je neophodno.

Na biračkom mjestu 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački spisak za to biračko mjesto

"Imamo 29 glasačkih listića manje nego što je registrovano", saopćio je Jovanović .

76,8 posto biračkih mjesta su otvorena na vrijeme, a ostala sa kašnjenjem.

"Na jednom mjestu je zabilježena nepravilnost, kada je sin glasao umjesto slijepe majke", rekao je Jovanović.

Skrenuo je pažnju i na informacije da postoji razlika u broju birača - sa spiska centralne izborne komisije u odnosu na biračke spiskove po biračkim mjestima.

"Na 142 izborna mjesta u Mostaru od ukupno 150 zabilježen je drugačiji broj birača sa spiskova koje su dostavili iz CIK-a u odnosu na stvarno stanje", rekao je predstavnik Koalicije.

Pojasnio je da je sva pažnja usmjerena na ovo.

"Broj birača danas je manji u odnosu na broj koji je dostavio CIK za nekoliko hiljada, otprilike oko 4000", rekao je Jovanović.

Napomenuo je da se ove informacije provjeravaju.

Kaže da je moguće da je moguće da je negdje brisan broj glasača, jer su neki možda preminuli ili su prebačeni iz nekih jedinica.

"Moguće da su biračka mjesta podijeljena, ali nemoguće da je u pitanju sporadična greška", rekao je Jovanović i dodao je da se nada da se ne radi o zaista tako velikom broju.

Napomenuo je da je na većini drugih mjesta u Mostaru izborni proces tekao uredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije