Koalicija "Pod lupom" obavještava: Kako je u Mostaru počeo izborni dan

0
Anadolija
Koalicija "Pod lupom" obavještava: Kako je u Mostaru počeo izborni dan
Foto: Fena / Izbori u Mostaru

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' obavještava javnost da je u Gradu Mostaru angažovala 240 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Gradu Mostaru, kao i Gradskoj izbornoj komisiji Grada Mostara.

U saopćenju se navodi da su posmatrači koalicije „Pod lupom“ do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i brojanja glasova.

Skoro svim posmatračima Koalicije „Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu posmatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen sa Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara.

“Na 18,3 posto biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati. 4,2 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19“, navodi se u saopćenju.

Iz koalicije “Pod lupom“ dalje navode kako na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

Koalicija „Pod lupom naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa.

Na biračkom mjestu 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački spisak za to biračko mjesto. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Postotak biračkih mjesta otvorenih tačno u 7 sati je 76,8 posto, dok preostala biračka mjesta otvorena sa kašnjenjem do sat vremena.

Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ''Pod lupom'', dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

“Pozivamo sve građane i građanke Mostara da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem ovog linka“, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije