Počinje isplata naknada za demobilisane borce, mlađe od 57 godina

2
Radiosarajevo.ba
Počinje isplata naknada za demobilisane borce, mlađe od 57 godina
Fena / Novac, Ilustracija

Počinje isplata aprilske egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je danas nalog za isplatu egzistencijalne naknade za april 2021. godine, te se zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja u bankama, očekuje da će korisnici sredstva na računima imati od danas, 11. maja 2021. godine.

U obračun za april je uključeno 3.080 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za pomenuti mjesec će biti isplaćeno 666.090 KM (redovna i retroaktivna isplata), pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos je 275 KM - za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM - za 12 mjeseci učešća.

Upućen je i poziv korisnicima koji utvrde grešku u isplati - netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite svaku promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak ostvarivanja. Tu se, prije svega, misli na zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo.

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije