Počeo Sabor HDZ-a: U Mostar stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković

Radiosarajevo.ba
Počeo Sabor HDZ-a: U Mostar stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković
Foto: Jabuka.tv / Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao u Mostar

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru počeo je 13. izborni Sabor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-a BiH), piše Jabuka.tv.

Stranački članovi birat će novog predsjednika HDZ-a, kao i stranačko Predsjedništvo.

Saboru nazoče i brojni gosti iz BiH i Republike Hrvatske.

U Mostar je stigao hrvatski premijer Andreja Plenkovića te predstavnici SDA, SNSD-a i SBB-a.

„Temelj naše opstojnosti je naše zajedništvo. Baštinimo ga i ovdje u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj. Kada je hrvatski narod u pitanju ima puno toga što radimo zajedno kroz Hrvatski narodni sabor“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posebno se zahvaljujući hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Nakon ovih izbora pred strankom će biti više zadataka.

„Osigurati potpunu konstitutivnost i jednakopravnost naroda u BiH, spriječiti bilo kakve neodgovorne politike koje smo imali do sada, jačanje ekonomskih odnosa, socijalna osjetljivost… Sve ovo želim podijeliti s prijateljima koji danas dođu uveličati ovu našu svečanost“, kazao je Čović dodajući kako su europske perspektive za HDZ BiH nešto što nema alternative.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio se Hrvatskom narodnom saboru na pozivu i dodao kako su došli u Mostar da bi dali podršku sestrinskoj stranci u BiH.

„Europski put BiH snažno podržavamo i podržavat ćemo i ubuduće. Naša lista za izbore za Europski parlament dokazuje ovu podršku. Željana Zovko, koja je naslijedila mandat koji sam ja imao, pokazala se sjajnom za interese Hrvatske ali i za interese cijele BiH“, kazao je Plenković.

Čović je postao predsjednik HDZ-a daleke 2005. godine, a trenutno nema vidljivu opoziciju unutar stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije