Dragan Čović o rezervnom sastavu MUP-a RS i odnosima sa SNSD-om

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović o rezervnom sastavu MUP-a RS i odnosima sa SNSD-om
Foto: Dženan Kriještorac / Dragan Čović

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da treba izbjeći destruktivan pristup i vojne konotacije kada je riječ o rezervnom sastavu policije RS.

Čović je naveo da, kada je riječ o formiranju rezervnog sastava policije u RS, ne treba stavljati policijske strukture u kontekst neke suprostavljenosti ili takmičenja.

On je za zagrebački „Večernji list“, izdanje za BiH, rekao da evropske sigurnosne standarde treba pratiti i kada je riječ o svim ostalim aspektima policijskog djelovanja.

„U Federaciji BiH kantoni imaju relativnu autonomiju odlučivanja o tim pitanjima, tako da nema puno prostora za FBiH da se bavi tim pitanjima, već isključivo u svrhu politizacije i opet neke vrste bošnjačkog 'takmičenja u domoljublju'“, smatra Čović.

On je ocijenio da postoji više razloga zašto Bošnjacima predstavlja problem višegodišnja borba Hrvata za ravnopravnost, te da su s tim u vezi i pokušaji revizionizma koji se naslanjaju na određene odluke OHR-a koji je nametnutim odlukama podsticao unitarističke tendencije.

Čović je istakao da su uprkos značajnom političkom odupiranju, prvenstveno značajnog dijela bošnjačke političke scene, napravljeni istorijski koraci na putu ka EU.

Komentarišući dobru saradnju sa SNSD-om, Čović je naveo da ona, prvenstveno, proizilazi iz uzajamnog priznanja predstavničkog legitimiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije