Koju poruku nosi izjava koju je papa poklonio Dodiku

Radiosarajevo.ba
Koju poruku nosi izjava koju je papa poklonio Dodiku
Foto: RTRS / Sa susreta Papa Franje i Dodika u Vatikanu

Tokom sastanka Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pape Franje, poglavara Rimokatoličke crkve, kako su mediji jučer javili, papa je Dodiku poklonio zajedničku izjavu koju su u februaru potpisali on i veliki imam Svučilišta Al-Azhar Ahmad al-Tayyeb.

„A da, kada ste iz Bosne i Hercegovine, evo vam i ovo“, rekao je papa Franjo, nakon čega je Dodiku poklonio izjavu koju su potpisali.

Smatra se da „Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i suživot“ nije samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama, nego je također poruka s jakim utjecajem na međunarodnu scenu.

Historijska „Deklaracija bratstva“ potpisana je na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom.

Potpisana je na svečanoj ceremoniji u Abu Dhabiju.

Deklaracija poziva na mir među državama, religijama i rasama.

U Deklaraciji se navodi da će zajedno poduzeti potrebne napore u okviru borbe protiv ekstremizma.

„Deklaraciju bratstva“ su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu.

„Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi“, navodi se u tekstu Deklaracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije