Počelo suđenje Iliji Elezu za ratni zločin - pročitajte šta je danas rekao brat ubijenog Hamdije

3
BIRN - Detektor.ba
Počelo suđenje Iliji Elezu za ratni zločin - pročitajte šta je danas rekao brat ubijenog Hamdije
Foto: Prtscr / Youtube / Zločini su počinjeni u Miljevini

Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Optužbe u Okružnom sudu u Trebinju, počelo je suđenje Iliji Elezu iz Foče zbog ratnog zločina počinjenog u ovom gradu 1992. godine.

Elez se, prema navodima optužnice, tereti da je sa još jednim licem u junu 1992. godine u Miljevini u općini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), odveo i, pucanjem iz vatrenog oružja, života lišio četiri civila.

Tužilaštvo je u uvodnom izlaganju navelo da tokom postupka planira saslušati 28 svjedoka, dok će Odbrana, kako je rečeno, ići u pravcu toga da Elez u spornom periodu nije bio pripadnik VRS-a, nije imao auto, niti položen vozački ispit, da je bio mlađa punoljetna osoba, nije nosio bradu, niti je završio školu u Sarajevu, piše BIRN - Detektor.ba.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Za koje ratne zločine je optužen Miroslav Pjano: Ubijao, tukao i mučio Bošnjake u Foči

Za koje ratne zločine je optužen Miroslav Pjano: Ubijao, tukao i mučio Bošnjake u Foči

Munever Muhović, brat ubijenog Hamdije Muhovića, ispričao je u sudnici da mu je snaha kazala da je Hamdija ubijen i da su pred kuću došla dvojica muškaraca koja su ga odvela prema putu za Sarajevo, odnosno prema lokalitetu Mitrino vrelo. Svjedok je naveo da mu je snaha rekla da su bila dva naoružana čovjeka, ali nije kazala ko su oni.

Prema njegovim riječima, tek kasnije je saznao da su to bili Ilija Elez i Neđo Golubović.

On je posvjedočio da je snaha bila tu kada su tijela ukopavali u grob i da je ona Hamdiji skinula sat sa ruke.

Odbrana je svjedoku priložila njegovu izjavu koju je ranije dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj je naveo da je poslije rata čuo "da su njegovog brata i ostale ubili neki Elez i Golubović", na šta je Muhović kazao da, kada je davao tu izjavu, nije znao da je u pitanju Ilija Elez.

Pojasnio je da mu je snaha tek kasnije to rekla, jer dugo nisu bili u kontaktu.

Drugi svjedok, Smajo Hrbinić, ispričao je da je, kada su oštećeni ubijeni, na 20-25 metara od njegove kuće vidio da je stajala bijela lada niva u kojoj su bila dva čovjeka. Jedan od njih je, prema tvrdnji ovog svjedoka, bio Ilija Elez, kojeg je poznavao kao dijete.

"Sjedio je na suvozačevom mjestu, prepoznao sam ga", kazao je svjedok Hrbinić i naveo da je, koliko je uspio vidjeti, Elez bio u civilu.

Tek sutradan su mu, kaže, rekli da su ubijena četvorica i da su to uradili oni koji su bili u ladi.

"Ja ne znam ko ih je ubio, samo ono što sam čuo", rekao je svjedok i dodao da je vidio tijela koja su bila ustrijeljena u predjelu pojasa.

Prema svjedokovim riječima, tri tijela su stavljena jedno pored drugog, a četvrto tijelo je ukopano u porodično mezarje”, kazao je svjedok.

Hrbinić je rekao da je od trenutka kada je vidio ladu nivu do trenutka ukopa tijela prošlo otprilike sedam dana i da nije čuo da se neka druga imena dovode u vezu s ovim ubistvima.

"Ilija zna jer je bio u ladi", ustvrdio je svjedok i naveo da je od Luke Eleza i izvijesnog Simovića čuo da su ih oni ubili. "Simović mi je rekao odmah kad su ih ubili, a Luka 12. juna."

Odbrana mu je predočila ranije izjave date SIPA-i u kojima ne spominje da su mu Luka Elez i Simović rekli za Iliju Eleza, na šta je svjedok kazao da je on to rekao, ali mu nije jasno zašto nije zapisano.

"Dokazat ćemo da se radi o zamjeni identiteta i da Elez nije bio sa Golubovićem u autu", rekao je Slaviša Prodanović, branilac optuženog.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije