Za koje ratne zločine je optužen Miroslav Pjano: Ubijao, tukao i mučio Bošnjake u Foči

0
Radiosarajevo.ba
Za koje ratne zločine je optužen Miroslav Pjano: Ubijao, tukao i mučio Bošnjake u Foči
Foto: Prtscr / Youtube / Ratni zločini u Foči, 1992. godine

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Foča, za zločine protiv čovječnosti počinjen na području ove općine 1992. godine.

Prema optužnici koju je Tužilaštvo BiH objavilo na svojoj stranici, Pjano je optužen za učešće u ubistvima, zatvaranju, nečovječnom postupanju, mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više civila bošnjačke nacionalnosti u selima Potpeće, Saš i Bijele Vode.

Prema jednoj od pet tačaka optužnice, Pjano se tereti da je krajem augusta 1992. godine u selu Potpeće, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju i prisilnom preseljenju deset te ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti.

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Tužilaštvo BiH nastavilo sa trendom optuživanja nedostupnih osoba

Tužilaštvo BiH nastavilo sa trendom optuživanja nedostupnih osoba

Također je optužen, između ostalog, da je u maju 1992. godine u selu Saš učestvovao u zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisilnom preseljenju civila u svojstvu rezervnog policajca i istovremeno vodiča grupe od oko deset pripadnika vojske i policije.

Optužnica protiv Pjane, koji je državljanin BiH i Srbije, podignuta je krajem prošle godine, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH). Ranije je Tužilaštvo istaklo da će navode optužnice protiv Pjane dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Podsjetimo, prošle godine, svjedokinja Nura Fazlić je na suđenju njegovom bratu, Branislavu Pjani, pričala o jezivim zločinima koje su počinili.

Kako se prisjetila, u augustu 1992. odveli su je u Stanicu javne bezbjednosti, gdje ju je, kako je kazala, ispitivao Miroslav Pjano.

"Pitao me je sve, a ono što nisam znala, on bi me šamarao. Valjda ga je ruka zaboljela, pa me je kasnije tukao lopaticom za ugalj. Sva sam krvava bila", rekla je Fazlić.

U istom procesu je svjedočila i Šemsa Fazlić, koja je kazala kako su ih iz sela Potpeće odveli policajci. Sa njom su, kako je posvjedočila, bili suprug Omer, dva sina i kćerka. Žene su, prema njenom svjedočenju, zatvorili u kuću Nure Fazlić, a muškarce držali ispred na jednoj livadi.

"Miro Pjano je 'povalio' moga sina i uzeo nož da ga zakolje i udarao ga je rukama u glavu, nakon čega mu je jedno oko skoro zatvoreno bilo", rekla je Šemsa Fazlić.

Nažalost, u zapaljenoj kući Nure Fazlić pronađeni su posmrtni ostaci njenog muža Omera. Njen sin Anvir odveden je u Policijsku stanicu Foča... nikada ga više nije vidjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije