Počelo deminiranje novih 1,2 miliona kvadrata u Bosni i Hercegovini

1
Fena
Počelo deminiranje novih 1,2 miliona kvadrata u Bosni i Hercegovini
Foto: FUCZ / Ilustracija

Radove na projektu deminiranja "Talaševićka 1" u istočnom dijelu grada Orašja, na potezu između Vidovica-Lepnice i Vulčilovca, izvršavat će pripadnici Oružanih snaga BiH, poručio je Šef Regionalnog ureda BH MAC-a Brčko Esed Aletić.

Saopćeno je da će po okončanju ove lokacije krenuti i projekt "Talaševićka 2" gdje će se primijeniti novi pristup razminiranja izravno na mine.

"Ovo je vrlo važan projekat za naše građane zato što ima jako puno obradivog zemljišta u vlasništvu poljoprivrednika i države, te kanalske mreže, koji se nalaze u minsko sumnjivoj zoni i trenutačno su izvan funkcije", kazao je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Međunarodni dan borbe protiv mina: FUCZ nastavlja deminerske akcije u BiH

Međunarodni dan borbe protiv mina: FUCZ nastavlja deminerske akcije u BiH

Zahvalio je na suradnji BH MAC-u Brčko u čijoj zoni nadležnosti je ovaj teritorij, kao i cijela Posavska županija, te općine Šamac i Pelagićevo.

"Grad Orašje podijeljen je u tri velike zone, a iduće godine plan je razminirati kompletno područje", dodao je Aletić.

Pozvivaju se građani koji imaju bilo kakvo saznanje o minama da se jave BH MAC-u Brčko ili Civilnoj zaštiti Orašje, jer cilj je kompletno područje grada očistiti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije