Počele pripreme: NATO u BiH organizira vježbu otklanjanja posljedica katastrofa

Radiosarajevo.ba
Počele pripreme: NATO u BiH organizira vježbu otklanjanja posljedica katastrofa
Predstavnici zemalja učesnica u vježbi "Bosna i Hercegovina 2017", tokom koje će NATO trupe vježbati otklanjanje posljedica katastrofa, posjetili su danas lokaciju na kojoj bi se vježba trebala održati, čime su pripreme zvanično počele.

Ova vježba trebalo bi da bude održana na području Tuzlanskog kantona, zbog čega se ovih dana na području Tuzle okupilo 130 učesnika iz 32 zemlje svijeta, kako bi pregledali teren pred sutrašnji početak konkretnih aktivnosti planiranja vježbe, saopćeno je iz Vlade TK.

"Čast nam je i zadovoljstvo biti u prilici da ugostimo predstavnike zemalja članica NATO-a i drugih zemalja koje će učestvovati u ovoj, za nas izuzetno važnoj vježbi. Prilika je ovo da pokažemo da se možemo nositi i s organizacijom najkompleksnijih zadataka, ali i da pokažemo koliko su naše strukture spremne i sposobne da odgovore i na najveće izazove koje mogu prouzročiti elementarne nepogode", istakao je premijer TK-a Bego Gutić.

On je dodao i da će vježba biti prilika da pokažemo šta smo to naučili iz nepogoda koje su nas pogodile 2014. godine, te da sa predstavnicima drugih zemalja uvježbavamo koordinirane akcije.

Inače, u vježbi treba da učestvuju oko 800 spasilaca i drugih članova različitih službi koje će u Tuzlu, zbog učešća u vježbi, poslati zemlje članice NATO-a.

Vježba otklanjanja posljedica katastrofa bi trebala simulirati krizne situacije poput zemljotresa, poplave, hemijskog incidenta i rudarske nesreće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije