U kasarnu Kozara i na Manjaču stiže više od 1.000 vojnika

Anadolija
U kasarnu Kozara i na Manjaču stiže više od 1.000 vojnika
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Bosna i Hercegovina odnosno Ministarstvo za odbranu i Oružane snage (OS) BiH domaćini su međunarodne vojne vježbe REGEX 6.

Naime, u kasarni OSBiH "Kozara" u Banjoj Luci i na vojnom poligonu "Manjača" od 24. do 27. oktobra učestvovat će više od 1.000 vojnika.

Na ovoj vojnoj vježbi učestvuju zemlje članice iz raznih partnerskih programa partnerske saradnje sa NATO-om, a osim BiH to su i Crna Gora, Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Jordan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, kao i pripadnici EUFOR-a, dok su u planiranju vježbe učestvovale Azerbejdžan, Moldavija, Maroko i Krigistan.

Generalmajor Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije, najavljujući vježbu REGEX 16, istaknuo je da su u ovu vježbu Oružane snage uklopile i redovnu vježbu 6. pješadijske brigade i tako dobili mogućnost da u isto vrijeme imaju i vježbu komandnog mjesta i vježbu jedinica na terenu.

"Najvažniji ciljevi vježbe su obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi jedinica, kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju. Provjeriti primjenjivost doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, jačanje regionalne saradnje mira i stabilnosti, poboljšanje standarda i interoperabilnosti zajedničkim djelovanjem snaga regionalnih partnera", rekao je Tepšić.

"Kroz pripremu za vježbu smo unaprijedili stanje infrastrukture, što će poboljšati uvjete za život i rad naših pripadnika na budućim vježbama i obukama na terenu", dodao je Tepšić.

Pukovnik Christophe Lecerf, predstavnik Zajedničke komande NATO-a iz Napulja, podsjetio je da je vježba REGEX 14 održana u Turskoj, a REGEX 15 u Grčkoj, te najavio da su počele pripreme i za vježbe sljedećih godina čije je održavanje planirano u sljedeće godine u Iranu, a zatim i u Srbiji. BiH je prva zemlja koja nije članica NATO, nego partnerska zemlja koja je preuzela ulogu domaćina ovakvoj vojnoj vježbi.

"U trenutno nepredvidljivom sigurnosnom okruženju NATO i partnerski programi su veoma važni. Partnerski rad čini nas potencijalno jačim u odgovoru na burne izazove na koje ćemo najbolje odgovoriti kroz uvezivanje, povezanost i saradnju", rekao je Lecerf.

Kazao je i da je u pripremi ove vježbe održano sedam planskih radionica tokom kojih je obučeno preko 40 planera za vježbu iz preko 14 zemalja.

"Finasiranje je osigurao NATO za sve faze osim izvršenja. Ovo je jedan napor imajući u vidu naša budžetska ograničenja i pokazuje koliko je ova oblast važna za NATO", rekao je Lecerf.

Brigadni general Radovan Ilić, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH da neke od zemalja učestvuju u vježbi samo sa štabskim oficirima, a Ukrajina i Srbija sa trupama, odnosno jedinicama.

"Iz BiH učestvuje preko 800 vojnika, iz Srbije 54, Ukrajine 66, Makedonije deset, po pet iz Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te po dva pripadnika iz Gruzije, Jermenije, Jordana, Tunisa i Pakistana, kao i 42 pripadnika EUFOR-a i dva pripadnika NATO-a", rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima vježba se u potpunosti održava na engleskom jeziku, a po obimu je jedna od najvećih vježbi koje su OSBiH do sada izvele.

"Osnovna tematika ove vježbe su operacije podrške miru, koje su za nas veoma značajne da provjerimo naš nivo obučenosti i osposobljenosti za ovakvu vrstu operacija", dodao je Ilić.

Brigadir Ilija Petrović, komandant komande obuke i doktrine OSBiH i direktor vježbe REGEX 26 dodao je da će se terenski dio vježbe održati na vojnom poligonu na Manjači dok će se upravljanje voditi i iz kasarne Kozara i s poligona na Manjači.

"Kroz ovu vježbu mi iskazujemo svoju opredijeljenost za mirovne procese i sudjelovanje u mirovnim procesima u svijetu a naravno kroz to i prije svega našu opredijeljenost za euroatlantske integracije", rekao je Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije