Počela Specijalna olimpijada: Različitost ne znači nemogućnost

Anadolija
Počela Specijalna olimpijada: Različitost ne znači nemogućnost
Uz ovacije i oduševljenje nakon odsvirane bh. himne, te gromoglasan aplauz za najboljeg bh. atletičara Amela Tuku, danas je u Tuzli počelo prijateljsko sportsko takmičenje Specijalna olimpijada BiH.

Nermin Alibašić, iz Udruženja studenata medicine BOHEMS, rekao je da se tokom četverodnevnog takmičenja očekuje i do 500 takmičara iz 19 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine i Slovenije.

"Takmičit će se u fudbalu, košarci, atletici i plivanju", izjavio je Alibašić.

Jedan od učesnika Specijalne olimpijade je 12-godišnji Amar Fejzić, učenik osmog razreda tuzlanske škole u kojoj se odgajaju i obrazuju učenici sa smetnjama u razvoju.

"Ja sam iz Mihatovića kod Tuzle, a došao sam s majkom. Igrat ću s drugovima Melisom Behanićem i Mirelom Bajrićem, a važna nam je pobjeda", rekao je Fejzić.

 Ambasadori olimpijade su Amel Tuka, koji zbog obaveza nije mogao prisustvovati takmičenjima, Mustafa Mehić, student Pravnog fakulteta u Sarajevu, koji je iako je slijep, istrčao polumaraton. Još jedan ambasador je i Igor Emkić, kickboxer iz Tuzle.

"Svojim trudom i zalaganjima dokazali smo da nismo osobe s posebnim, nego običnim, ljudskim potrebama. Svima želim mnogo sreće i uspjeha, kako u sportu, tako i u životu", poručio je Mehić i podsjetio na moto olimpijade "Ne zovi me posebnim, jer različitost ne znači nemogućnost".

 Emkić je naglasio da se rado odazvao pozivu da bude ambasador jedne ovakve ideje.

"Svakoj sportskoj priči, a posebno ovoj koja je izuzetno pozitivna, neophodna je podrška profesionalnih sportista, kao što smo Amel Tuka, ja i drugi", naveo je Emkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije