Svjetski dan osoba s Down sindromom: Obucimo različite čarape!

E.B.
Svjetski dan osoba s Down sindromom: Obucimo različite čarape!
Svake godine 21. marta obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom. Down sindrom je genetski poremećaj koji je prouzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, na 21. paru hromosoma, gdje se umjesto dva nalaze tri hromosoma.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa s sindromom Down. Sindrom Down može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške osobama s Down sindromom.

Osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini su na margini društva, kaže za Radiosarajevo.ba Sevdija Kujović predsjednica Udruženja Život s Down sindromom FBiH.

"Inkluzivno obrazovanje se ne provodi u skladu s potrebama učenika s Down sindromom, a ono je ključno za sve ono što dolazi kasnije, od zapošljavanja, samostalnog života, prava na brak... Škole jesu postale otvorenije, ali postavlja se pitanje šta je s uvjetima te šta je sa školama koje ne dozvoljavaju upis učenika koji imaju Down sindrom. Nakon ovoliko godina mi i dalje govorimo o tome. Mi govorimo o kršenjima osnovnih ljudskih prava, dok svijet ide daleko u unapređenje uvjeta školovanja djece s Down sindromom."

Jednako kako su osobe s Down sindromom u nezavidnom položaju, tako su i njihovi roditelji. Nije rijetkost da ovi roditelji napuštaju poslove kako bi se u potpunosti posvetili potrebama svoje djece.

“Kada kao roditelj svakodnevno nailazite na brojne prepreke, to vas zamara, to ne dozvoljava da se profesionalno ostvarite, ni da se bavite svojim životom. Nemate podršku u sistemu i to vas također smješta na marginu, baš kao i vašu djecu”, naglašava Kujović.

Svjetski dan osoba s Down sindromom i ove godine se obilježava diljem svijeta a globalna poruka je - Moj glas se čuje.

“Mi smo se odlučili za inkluzivno obrazovanje. Danas ćemo dati priliku mladima da sami o tome govore. Nekako nam se čini da mi kao zajednica mnogo govorimo u njihovo ime, ne razmišljajući o tome da oni sami imaju pravo na svoj glas. U tom duhu svjetskog pokreta i poruke  želimo pozicionirati i BiH.

U Sarajevu ćemo održati okrugli sto o pravu na redovno školovanje, otvorene razgovore na temu kvalitete u obrazovanju inkluzivnom djece s Down sindromom gdje smo pozvali škole koje pohađaju učenici s Down sindromom, pozvali smo resorna ministarstva, nevladine organizacije, sve one koji su na neki način uključeni u čitav ovaj proces”, kaže Kujović.

U nekoliko bh. gradova volontirat će mlade osobe s Down sindromom u prodavaonicama u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Bihaću i Sarajevu.

"A treća aktivnost koja je jako značajna je učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na svečanoj sjednici Europskog parlamenta povodom Svjetskog dana Down sindroma u Bruxellesu. Prvi put naša zemlja je prisutna na ovom važnom skupu. Uspjeli smo ove godine poslati našu predstavnicu, to je Azra Dedić iz Bihaća koja će ispred mladih poslati poruku parlamentarcima.”

Podsjetimo, Azra Dedić iz Bihaća je prva je osoba s Down sindromom koja je zaposlena u našoj zemlji, a aktivno se bavi i judoom već deset godina.

Sevdija Kujović ističe kako iz godine u godinu pokret za inkluziju dobiva sve veći broj pristalica, što je itekako značajno. Ali ono što oni kao udruženje žele poručiti ovom prilikom je da obrazovne vlasti moraju dati više od sebe i donijeti određene reforme kada je riječ o inkluzivnom obrazovanju.

“Došlo je vrijeme kada škola mora biti spremna, ne smije se dešavati da se učenik isključi i redovnog obrazovnog sistema samo zato što ima Down sindrom odnosno što je osoba s invaliditetom. To je pravo na obrazovanje koje im se ne smije uskratiti”, odlučna je Kujović.

Simbol Dana sindroma Down su šarene (različite) čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Zato obucimo danas različite šarene čarape.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije