Počela sjednica Predsjedništva SDA u Sarajevu, glavna tačka Izborni zakon

Radiosarajevo.ba
Počela sjednica Predsjedništva SDA u Sarajevu, glavna tačka Izborni zakon
Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je u popodnevnim satima u Sarajevu, a glavna tačka o kojoj će čelnici SDA raspravljati na ovoj sjednici jesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U sjedište SDA su stigli predsjednik stranke Bakir Izetbegović, te članovi stranke Halid Genjac, Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Salko Zildžić, Ramiz Salkić, Safet Softić i drugi.

Uoči ove sjednice jedan od potpredsjednika SDA Safet Softić istaknuo je da će akcent na današnjoj sjednici biti upravo na izbornom zakonodavstvu, te je napomenuo da je SDA još u maju zadužila grupu ljudi koja bi trebala izvršiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

"Radna grupa je radila na tome i vjerujem da će to biti predmet rasprave na sjednici Predsjedništva stranke, a kada i na koji način ćemo to staviti u proceduru, o tome će danas Predsjedništvo donijeti odluku", rekao je Softić.

Softić je istaknuo da će se do izbornog ciklusa iduće godine u minimalnoj formi morati riješiti pitanje članova Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage, a koji se tiču popunjavanja Federalnog doma naroda.

"O tom pitanju mora se doći do konsenzusa", podvukao je te dodao da je veoma teško doći do rješenja u vezi s pitanjima Izbornog zakona koja su u javnosti sporna, a da se pritom ne provedu presude Europskog suda za ljudska prava.

Prema njegovom mišljenju, najispravniji i najrealniji put bila bi provedba presuda i donošenje rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije