O respiratorima u Parlamentu FBiH: Javno saslušanje ipak iza zatvorenih vrata

B. T.
O respiratorima u Parlamentu FBiH: Javno saslušanje ipak iza zatvorenih vrata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zvonko Marić

Privremeni odbor Doma naroda Parlamenta Federacije, koji je formiran da utvrdi činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine održava danas drugu sjednicu

Kako se na licu mjesta uvjerila ekipa portala Radiosarajevo.ba, u zgradu Parlementa, gdje se održava sjednica, na sastanak nije došao federalni premijer Fadil Novalić, od kojeg se očekivalo da odgovori na pitanje članova ovog tijela. 

Dom naroda je privremeni odbor formirao na prijedlog delegata Elmedina Konakovića.

Poidsjetimo, Odbor, uz predsjedavajućeg Dragana Stevanovića čini i potpredsjednik Fahrudin Skopljak, te članovi Elmedin Konaković, Vibor Handžić, Zvonko Marić, Damir Marjanović, Damir Džeba i Žarko Vujović.

Novinarima je rečeno da ne mogu prisustvovati sjednici Odbora i da će nakon njenog okončanja dobiti izjave članova Odbora.

Sjednica Odbora za saslušanje - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Odbora za saslušanje

"Riječ je o bazičnim pitanjima koja su trebala da nam otvore mogućnost za daljnje preispitivanje svih tih okolnosti. Međutim, u toku sjednice koja je vrlo kratko trajala, stigla nam je jedna koverta od gospodina Solaka u kojoj je stajala samo jedna rečenica da nije u mogućnosti da nam dostavi ono što je traženo i da Tužiteljstvo koje vodi istragu izuzelo je sve to.

Međutim, bez obzira što je sve to izuzeto mogao je da kao čelni čovjek progovori o svojim saznanjima. Ono što bih i ja sada pitao i to je prvo pitanje koje ću postaviti je da li, jer i u službenom pozivu za ovu sjednicu Odbora dobili smo da govorimo o nabavci 100 respiratora. Međutim sada već imamo 80 respiratora.

Šta je sa tih 20 respiratora?

Druga stvar, ja sam negovijestio i mislim da smo se razumjeli ja i kolega Damir Đedović iz HDZ-a i neki drugi, da ćemo, ukoliko budu ignorirali najveći zakonodavni organ, odnosno gornji dom. Dakle, mi smo najviši zakonodavni organ u toj hijerarhiji vlasti i moraju poštovati kredibilitet, ne urušavati jer oni su izvršna vlast.

Oni su vjerovatno naučili da to što su ministri i u izvršnoj vlasti da raspolažu novcem tako da ne trebaju nikome odgovarati. Mi ćemo insistirati da odgovore i uradit ćemo ono što nam omogućava Ustav, dakle nadležnost da upriličimo javno saslušanje svih aktera, što bi bilo prvo u historiji BiH.

Oni su vjerovatno zanemarili tu činjenicu, ali mi ćemo morati, ukoliko nastave da ignoriraju sve ovo pribjeći toj mjeri, a onda će sigurno biti izloženi neugodnim pitanjima i ostatka članova Doma naroda i nas iz Odbora kojih je osam. Dobili smo neke šture odgovore.

Jelka Milićević je odgovorila na sva pitanja i mislim da je samo na jedno pitanje odgovoru da Civilna zaštita nije naručilac tih. A na sva ostala pitanja je odgovorila da nije upoznata", rekao je Zvonko Marić.

Zvonko Marić - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zvonko Marić

Prokomentirao je što na današnjoj sjednici neće prisustvovati Novalić, Solak i Hodžić, već samo Solakova zamjenica i direktor Agencije za lijekove.

„Mi ćemo ispoštovati njih, ali nema opravdanja zašto se nisu pojavili čelni ljudi. Jer svi upitu u te ljude da su oni najodgovorniji ljudi za cijeli proces od samog naručivanja do odabira i tako dalje. Samo za vašu informaciju, napravite usporedbu. Vlada KS nabavila je je 30 respiratora, oslobođena je poreza, PDV-a, a na svaki kupljeni respirator dobila je dodatno jedan gratis, pri tome dvogodišnju garanciju, servisiranje, ugradnju na intenzivnu njegu. Ovi respiratori nisu za intenzivnju njegu“, dodao je Marić.

Istakao je da će tražiti mnoge odgovore: „Ko je sastavio specifikaciju tih respiratora? Oni su mobilni, oni se ugrađuju u auta Hitne pomoći, onda treba 100 automobila da bi možda profunkcionirali. A ko će ih ugraditi? Toliko je upitnika“, rekao je Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije