Počela je igra živaca: Napeta situacija između Slovenije i Hrvatske zbog granice

Radiosarajevo.ba
Počela je igra živaca: Napeta situacija između Slovenije i Hrvatske zbog granice
Slovenija će od subote početi primjenjivati odluku Arbitražnog suda koji je utvrdio njene granice s Hrvatskom. Provedba će početi tamo gdje je najlakše - na moru.

Hrvatska ne priznaje odluku Arbitražnog suda smatrajući da je ona kompromitirana utjecajem Slovenije na suce zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka.

No hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamijenio je suce te nastavio s procesom i na koncu donio odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista željela - prolaz do međunarodnih voda.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice, priopćeno je iz MVEP-a.

Policija je hrvatskim ribarima jučer poručila da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente.

Već se jučer dogodio manji incident. Naime, prema riječima ribara, hrvatski patrolni brod morao je stati između hrvatske ribarice i broda slovenske policije, koji joj se približio. Nakon toga svi su se brodovi povukli.

Set zakona

Danas na snagu stupa set zakona, a ključni je onaj kojim bi se granica s Hrvatskom upisala u službenu evidenciju granica te onaj o zemljišnim knjigama. Zakon o morskom ribarstvu predviđa izdavanje dozvola za gospodarski ribolov. S tim bi dozvolama slovenski ribari lovili do Limskog kanala, a hrvatski u slovenskom teritorijalnom moru. Posljednji od niza zakona regulira prava stanovništva na dijelu koje je “pripalo” Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije