Pobjednika izbora u Foči odlučit će glasači koji su glasali putem mobilnih timova

Radiosarajevo.ba
Pobjednika izbora u Foči odlučit će glasači koji su glasali putem mobilnih timova
Foto: Pod lupom / Konferencija o izborima u Travniku i Foči

Izborni dan u općinama Travnik i Foča (FBiH) protekao je mirno, u skladu za Izbornim zakonom i provedbenim aktima Centralne izborne komisije BiH, uz manji broj zabilježenih nepravilnosti koje ne mogu uticati na rezultate izbora, navodi se u saopćenju Koalicije "Pod lupom".

Preliminarni podaci sa biračkih mjesta ukazuju na to da je izlaznost u Travniku skoro duplo manja u odnosu na Lokalne izbore održane 15. 11. 2020. godine.

Jedan od mogućih faktora koji je imao uticaj na manju izlaznost u Travniku je poziv na bojkot izbora od strane dijela političkih subjekata.

Koalicija "Pod lupom" posmatrala je Lokalne izbore 2020. godine, izbore u Gradu Mostaru, ponovljene izbore u opštinama Doboj i Srebrenica, te prijevremene izbore za načelnike opština Travnik i Foča (FBiH), čime je konačno kompletiran izborni proces za izbor više od 3.200 predstavnika u vlasti na lokalnom nivou.

Nalazi nestranačkog, građanskog posmatranja ukazuju na hitnu potrebu unapređenja izbornog procesa, a što se mora desiti u ovoj, neizbornoj 2021. godini.

Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za načelnika Općine Travnik pokazuju:

1. Kenan Dautović (SDA) – 54, 8 posto

2. Haris Kaniža (Naša travnička priča – NiP, SDP i NS) - 45, 2 posto

U Foči (FBiH) se desila do sada nezabilježena situacija, a to je da svi kandidati/kinja za načelnika/icu imaju približno jednak broj glasova.

Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za načelnika/cu Općine Foča (FBiH) pokazuju:

1. Mensud Borović (SDA) – 230 glasova (24,6 posto)

2. Mensad Arnaut (NBL-A-SDA Zajedno za Ustikolinu) – 241 glas (25,8 posto)

3. Mujo Sofradžija (Nezavisni) – 246 glasova (26,3 posto)

4. Mensura Karahodža (Nezavisni) - 218 glasova (23,3 posto)

"Ono što će odrediti pobjednika na prijevremenim izborima u Foči (FBiH) su glasovi birača koji su glasali putem mobilnih timova - 100 prijavljenih za glasanje na ovaj način) i u manjoj mjeri glasovi putem pošte - svega 13 prijavljenih za glasanje na ovaj način", navodi se u saopćenju.

Koalicija "Pod lupom" napominje da je glasanje putem mobilnih timova proces koji ne nadgledaju izborni posmatrači te apeluje na izbornu administraciju i posmatrače u općinskoj izbornoj komisji da dodatno obrati pažnju na utvrđivanje stvarnih rezultata glasanja putem mobilnih timova kao i pošte s obzirom na navedenu situaciju.

Zabilježena izlaznost na prijevremenim izborima u izborima u Travniku je 27, 5 posto (sa marginom statističke greške od +/- 3, 55 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti).

Izlaznost u Foči (FBiH) je 56, 7 posto (sa marginom statističke greške od +/- 9,6 % na intervalu od 95 procentne tačnosti).

Koalicija "Pod lupom" je pratila utvrđivanje izbornih rezultata u Općini Travnik i Općini Foča (FBiH). Utvrđivanje rezulatata je na svim biračkim mjestima proteklo u skladu sa zakonom i propisima. Na osam biračkih mjesta u Travniku je zabilježeno da je žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima izvješena na biračkim mjestima, ali da je bila nečitka.

Zatvaranje biračkih mjesta je izvršeno u skladu sa propisima.

Sva biračka mjesta su zatvorena u periodu od 19:00 h do 19:15 h. Na svim biračkim mjestima koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h je omogućeno glasanje. Na svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Proces glasanja

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su zabilježili porodično glasanje na 45 posto biračkih mjesta u Travniku (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti) i na dva od tri biračka mjesta u Foči (FBiH). Na 41 posto biračkih mjesta u Travniku zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), dok je u Foči (FBiH) ovaj slučaj zabilježen na jednom od tri biračka mjesta.

Na 17 biračkih mjesta ista osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 16 u Travniku.

Glasanje bez propisne identifikacije zabilježeno je na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A042).

Ni na jednom biračkom mjestu nije bilo primjedbi ili prigovora posmatrača niti političkih subjekata. Tokom glasanja su se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Na nekim mjestima nije ispoštovana obaveza prisustva

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na izborni dan u Općini Travnik i Općini Foča (FBiH) angažovala preko stotinu građanskih, nestranačkih posmatrača koji su imali nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i u Travniku i u Foči (FBiH).

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" do sada su zabilježili da na deset biračkih mjesta u Travniku svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u šest sati.

U Foči (FBiH) ova obaveza je ispoštovana na svim biračkim mjestima.

Jedno biračko mjesto u Travniku nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Na svakom četvrtom biračkom mjestu u Travniku nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

U Foči (FBiH) ova lista je na svim biračkim mjestima istaknuta sa nazivom političkog subjekta. Koalicija „Pod lupom naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Travniku i u Foči (FBiH), odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A062).

Tačno u sedam sati je otvoreno 68 biračkih mjesta u Travniku, dok je šest biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, a jedno biračko mjesto je otvoreno sa kašnjenjem dužim od 15 minuta (091A070). U Foči (FBiH), sva biračka mjesta su otvorena su otvorena tačno u 07:00 h.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije