! / Plenković u Bruxellesu upozorio na stanje u BiH: Dodik šalje poruke destabilizacije

22. 10. 2021. u 12:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu kako očekuje da će odlučivanje o ulasku Hrvatske u šengenski prostor ići predviđenim ritmom.

"Razgovaramo na svim razinama, sa svim vladama o toj temi. Mislim da se polako stječe momentum da dođe do odluke na razini Vijeća EU", izjavio je Plenković po dolasku na nastavak dvodnevnog summita u Bruxellesu, piše Hina.

Jedna od tema summita bit će pitanje migracija i zaštita vanjskih granica radi sprječavanja nezakonitih migracija.

Plenković je rekao da će razgovori koji se sada vode za vrijeme slovenskog predsjedanja i predstojećeg francuskog "biti ključni za ostvarenje strateškog cilja Hrvatske, a to je članstvo u šengenskom prostoru".

Naglasio je da će i jedna od tema biti i nekoliko akcijskih planova s nečlanicama EU kojima se želi pomoći da bolje upravljaju migracijama. "Jedna od država za koju ćemo posredno prihvatiti akcijski plan jest Bosna i Hercegovina", kaže Plenković.

Plenković je rekao da je u četvrtak navečer tokom rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima upozorio na stanje u Bosni i Hercegovini.

"Upozorio sam na stanje u BiH, na tenzije koje postoje, na djelovanje prije svega Milorada Dodika, koji svojim najavama šalje poruke destabilizacije. Hrvatska se zalaže za jedinstvenu BiH, za njezinu samostalnost i suverenost i kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako sam jasno naglasio da EU treba pomoći, zajedno s našim partnerima, prije svega Sjedinjenim Državama, da se postigne pravodobni dogovor o izbornom zakonodavstvu i da iduće godine na izborima Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda, budu legitimno i ravnopravno zastupljeni u institucijama BiH", rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom rasprave o tome pitanju, kazavši da se u nju uključilo nekoliko čelnika.

Što se tiče rasta cijena energenata, što je bila prva tema na summitu, Plenković je ponovio da je Hrvatska do kraja sezone grijanja u sigurnoj zoni, da neće biti poskupljenja i da neće doći do udara na standard građana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)