Plenković optimističan: "Nema šanse da se ne donese odluka za BiH"

8
Fena
Plenković optimističan: "Nema šanse da se ne donese odluka za BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uoči summita Europskog vijeća u Bruxellesu rekao je kako će se za Bosnu i Hercegovinu danas donijeti povijesna odluka.

"BiH je prošle sedmice dobila pozitivnu preporuku Europske komisije za otvaranje pregovora. U ovom trenutku radimo na tome da sve države članice to podrže u Europskom vijeću. Mislimo da je to historijska odluka Europske unije, da i nama najvažnija susjedna zemlja BiH, u kojoj su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, uhvati korak u procesu pristupanja, tako da je za nas to glavni prioritet" rekao je Plenković.

Hrvatski premijer dodao je kako nije realno da se danas odlučuje o datumu međuvladine konferencije jer, nakon što se donese politička odluka o otvaranju pregovora na najvišoj razini, Europska komisija treba pripremiti pregovarački okvir.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

"Taj pregovarački okvir kasnije ide na različite strukture i razine na kojima se o njemu raspravlja. Nakon što se usvoji, tek potom slijede odluke o početku pregovora i konkretnom datumu međuvladine konferencije" pojasnio je.

Plenković je kazao kako treba biti svjestan da je "odluka koja se danas donosi za BiH povijesnog karaktera, na čemu i Republika Hrvatska radi dugo".

"U februaru 2016. pomogli smo da BiH podnese zahtjev za članstvo, tada je bilo puno onih koji to nisu htjeli. Kasnije kada smo se borili za kandidatski status, ni tada to nije bilo lako. Ovo danas se događa isključivo zahvaljujući našem zalaganju" smatra Plenković.

Na kraju je poručio da nema nikakve šanse da se danas ili sutra ne donese odluka za BiH u Europskom vijeću, naglasivši da će Hrvatska osigurati da se to dogodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije