Planovi i najave: Ovo su predizborna obećanja Šefika Džaferovića

Radiosarajevo.ba
Planovi i najave: Ovo su predizborna obećanja Šefika Džaferovića
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Press konferencija u Izbornom štabu

Šefik Džaferović, ako je suditi prema prvim, preliminarnim rezultatima, novi je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovinei u ovoj će fotelji zamijeniti stranačkog šefa, Bakira Izetbegovića.

Džaferoviću (SDA), najbliži protukandidat bio je Denis Bećirović (SDP), a mi vas podsjećamo na Džaferovićeve najave koje je dao prije izbora.

Ona koju ćemo sigurno upamtiti bila je kako je plan njegove stranke da do 2026. godine u našoj zemlji bude zaposleno, ni manje ni više nego milion ljudi!

"Ljudi iz BiH odlaze iz dva razloga, nemaju posla i neće da trpe negativnu retoriku i opstrukcije koje nas ometaju u radu. Mi moramo održati pozitivnu atmosferu. Bilježimo ekonosmki rast, a nastavit ćemo zapošljavati. U prethodnom mandatu smo zaposlili više od 70.000 ljudi, a plan nam je da do 2026. u BiH bude zaposleno milion ljudi", kazao je on tokom jedne TV debate.

Obećao je i da će učiniti sve da pomogne povratnicima, koje je nazvao "vitalnim interesom našeg naroda." 

Susjednim zemljama je poručio da nas poštuju i da će on njih poštovati, od Europske unije očekuje pomoć, "jer su to i dužni". Ipak, kazao je kako će radije prvo posjetiti Washington, a tek onda Brisel.

Džaferović je govorio i kako će jačati institucije, misleći na pravosuđe, policiju, agencije... 

A, na pitanje šta će biti prva stvar koju će uraditi nakon što položi zakletvu za člana Predsjedništva, odgovorio je ovako:

"Prva stvar koju namjeravam napraviti je da ponudim članovima Predsjedništva da napravimo jedan ekonomski prosperitet. Nema govora o bilo kakvoj destrukciji Bosne i Hercegovine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije