"Pitanje članstva Bosne i Hercegovine u NATO treba biti strateški prioritet"

0
Radiosarajevo.ba
"Pitanje članstva Bosne i Hercegovine u NATO treba biti strateški prioritet"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / S današnjeg skupa u Sarajevu

Udruženje Pravni institut u Bosni i Hercegovini uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u okviru "Projekta za jačanje euroatlantskih reformi" (Project for Enhancement of Euro-Atlantic Reforms- PEER) izradilo je i, danas u Sarajevu, promovisalo Policy Brief "Strpljenje i istrajnost Bosne i Hercegovine u NATO integracijama - izazovi i prednosti/perspektive".

Istraživački/autorski tim kojeg čine Sead Turčalo, Muhamed Mujakić, Dijana Gupta i Biljana Radanović analizirali su tok integracija Bosne i Hercegovine u NATO savez uz objektivno istraživanje problema, naučno utemeljenih činjenica sa stavovima i preporukama u Policy Briefu da je pitanje članstva Bosne i Hercegovine strateški prioritet uz neophodno aktivno učešće šireg spektra sudionika u procesu BiH ka euroatlantskim integracijama.

Na promociji su bili Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, pukovnik Olcay Denizer, aktivni komandant NATO štaba u BiH, zatim Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, Muhamed Smajić, zamjenik predsjednika Komisije za saradnju s NATO-om te članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović.

Nove čistke u Kremlju: Pao jedan od najbogatijih Putinovih saradnika

Nove čistke u Kremlju: Pao jedan od najbogatijih Putinovih saradnika

Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina perspektivna država koja u svim segmentima treba odlučno da gradi put ka integraciji Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije. Autorski/istraživački tim odlučan je u namjeri da, potakne državne institucije i lidere, da u saradnji sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom, građanima BiH, međunarodnom zajednicom, medijima, izgrade partnerski odnos i zajedno rade na provođenju aktivnosti u napretku BiH na njenom putu u Euro-Atlantske integracije. NATO integracije Bosne i Hercegovine će donijeti sigurnost, mir i ekonomski prosperitet Bosni i Hercegovini i naprosto one nemaju alternative, saopćeno je danas.

Dokument možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije