Najavljena vježba Oružanih snaga BiH na Manjači – po NATO konceptu

6
Radiosarajevo.ba
Najavljena vježba Oružanih snaga BiH na Manjači – po NATO konceptu
Arhiv / Oružane snage i NATO saradnja

Na poligonu Manjača od ponedjeljka, 6. septembra, do 10. septembra pripadnici Oružanih snaga BiH vršit će vježbu ocjenjivanja Lake bataljonske pješadijske grupe, najavio je načelnik Zajedničkog štaba general-pukovnik Senad Mašović.

“Riječ je o vježbi koja će biti ocjenjivana od ocjenjivača Oružanih snaga BiH uz ocjenjivače partnerskih zemalja, te će u kompletnom procesu biti evaluirana od NATO saveza”, rekao je Mašović.

On je podsjetio da su Oružane snage BiH prošle godine sprovele dvije vrste ocjenivanja za Laku bataljonsku pješadijsku grupu.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Senad Mašović - undefined

Foto: A. K./Radiosarajevo.ba: Senad Mašović

On je u video-poruci dostavljenoj medijima naveo da će ove godine biti sprovedena vježba “SEL-dva” sa jasnim ciljem i namjerom da se Laka bataljonska pješadijska grupa pripremi za ključno i zahtjevno ocjenjivanje “NEL-dva” 2022. godine, a koje će u potpunosti sprovesti NATO.

"Ovaj zadatak nimalo nije lagan i podrazumijeva značajna sredstva, kao i značajno podizanje stepena interoperabilnosti i obuke i predstavlja zadatak koji vrlo jasno govori o sposobnostima i zadacima”, ali i mogućnostima OSBiH, kazao je Mašović.

Mašović je rekao da će vježba “SEL-dva” biti realizovana u skladu sa NATO konceptom operativnih sposobnosti i uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije