Pitali smo šta znače posebne mjere koje se poduzimaju prema turistima na bh. granici

E. H.
Pitali smo šta znače posebne mjere koje se poduzimaju prema turistima na bh. granici
Foto: Granična policija BiH / Ilustracija

Granična policija BiH dobila je od Ministarstva civilnih poslova BiH upute za postupanje na graničnim prijelazima, kada je riječ o putnicima koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana, kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Saznajemo: Turisti iz Kine, Koreje, Irana i Italije pod posebnim mjerama ulaze u BiH

„Naime, prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH obavljaju provjere sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, Zakonu o strancima te, prema predloženim mjerama, isti prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana: broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt telefon”, pojasnila je.

Franka Vican - undefined

Foto: Granična policija BiH: Franka Vican

Dodala je da nakon toga, ustupa im se upitnik na popunjavanje, a koji se odnosi na njihovo trenutačno zdravstveno stanje.

“Policijski službenici GPBiH putnicima ujedno daju i upute (letke) kako postupati ako se dogodi da naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju potencijalne simptome, kome se obratiti u tom slučaju. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta”, naglasila je Vican.

Bosanac o haosu koji vlada u Italiji: Ništa ne radi, ljudi ne izlaze iz kuća

Za Radiosarajevo.ba ovom prilikom istakla je da prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne (kirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije