Penzioneri u strahu od nadolazeće zime, hoće li im biti subvencionirani grijanje, struja i lijekovi?

5
A. G. Z.
Penzioneri u strahu od nadolazeće zime, hoće li im biti subvencionirani grijanje, struja i lijekovi?
Foto: Printscreen/FTV / Redžo Mehić

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH zatražio je na vanrednoj sjednici prije dva mjeseca da Vlada FBiH pod hitno donese konkretan ekonomsko-socijalni program pomoći penzionerima koji će obuhvatiti subvencije za energente (struja, drvo, plin, pelet, ugalj), za komunalne usluge (voda, grijanje), za lijekove koji nisu na esencijalnoj listi, javni prijevoz, kao i dodjelu paketa sa osnovnim životnim namirnicama.

Penzioneri
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Penzioneri

Također, od Vlade, odnosno premijera i resornih ministarstava, tražili su da se što prije održi zajednički sastanak predstavnika Vlade, Federalnog zavoda PIO/MIO, Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH.

Hrana je problem

Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavio predsjednik Saveza penzionera Federacije BiH Redžo Mehić, ova populacija je za sada, uz julsku penziju, dobila 100 KM jednokratne pomoći te tvrdi da su predstavnici Saveza bili decidni u svojim zahtjevima.

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

“Tražimo konkretan i sveobuhvatan plan ekonomsko-socijalnih mjera kako bi se pomoglo stanovništvu u eri inflacije. Svjedočimo da susjedne zemlje to rade. Ako se nastavi ovakvo divljanje cijena, a poseban je problem sa energentima i sa artiklima ishrane, a da ne govorim o lijekovima, penzionere, s obzirom na primanja koja imaju, čeka hladna i gladna zima. Na vanrednoj sjednici 13. jula podržali smo napore Vlade kada je u pitanju novčana pomoć, ali smo rekli da to ni izdaleka nije dovoljno. Vrijeme izmiče i ako se mjere ne donesu, zima će biti pogubna za nas”, kazao nam je Mehić.

Cijena novih stanova u Federaciji BiH veća za skoro 20 posto

Cijena novih stanova u Federaciji BiH veća za skoro 20 posto

On podjeća Vladu da penzioneri održavaju kompletnu komunalnu privredu, odnosno da su oni najurednije platiše.

 “I kad dobijemo crkavicu prvo damo za lijekove, a onda za komunalne usluge pa šta ostane za golo preživljavanje”, ističe.

Dodaje da ne zna kada će i hoće li biti zakazan sastanak Vlade sa penzionerima.

Tvrdi da je Ministarstvo rada i socijalne politike poslalo dopis Savezu penzionera, Ministarstvu finansija i direktoru Federalnog zavoda MIO/PIO da se zakaže sastanak, “da se rješavaju ova pitanja”.

Nema povećanja

“Nakon par dana Vlada, odnosno premijer odgovara ministru da osmisli mjere i da se zakaže sastanak. Sve je to trakavica i jedno vodanje. U kontaktu sam sa direktirom Zavoda PIO/MIO i on očekuje neke mjere "u duhu zakona"”, kazao je Mehić, koji je dodao da penzioneri koji nemaju  pomoć sa strane, od djece pod uslovom da su ista zaposlena “trebaju biti umjetnici da bi preživjeli u ovim uvjetima inflacije i neizvjesnog rasta cijena”.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnoću Federalnog zavoda MIO/PIO izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da za sada nemaju informacija o održavanju sastanka. Također, naši izvori tvrde da povećanja penzija, u ovoj goditi, zasigurno neće biti.

Penzioneri su među najugroženijim kategorijama društva i teret rapidnog rasta cijena najvećim dijelom pogađa upravo njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije