Građane čeka gladna i hladna zima? Novčanik sve prazniji, cijene sve više

5
Radiosarajevo.ba
Građane čeka gladna i hladna zima? Novčanik sve prazniji, cijene sve više
Foto: Arhiv / Ilustracija

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini ne prestaju. Izazov je zadovoljiti osnovne životne potrebe sa sredstvima s kojima raspolažemo u kućnom budžetu.

I dalje izostaju konkretne ekonomske mjere koje bi utjecale na bolji životni standard građana, javlja BHRT.

Vlast poteže populističke mjere i posvećena je predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini. Ovo je ocjena ekonomskih analitičara. Šta možemo očekivati na zimu?

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Poređenje cijena u BiH i Njemačkoj: Evo ko ima veće troškove

Poređenje cijena u BiH i Njemačkoj: Evo ko ima veće troškove

Kupovina osnovnog i najpotrebnijeg. Novčanik sve prazniji, cijene sve više. To su glavni komentari građana širom Bosne i Hercegovine. Žale se na visoke cijene osnovnih životnih namirnica. Plaši ih dolazak zime koja je ekonomski neizvjesna. Vlast je prema njihovom mišljenju još jednom pokazala koliko ne vodi brigu o građanima.

Cijene proizvoda na svjetskom tržištu drastično opadaju – u Bosni i Hercegovini poskupljuju. Cijena goriva na svjetskom tržištu znatno je opala. Na benzinskim pumpama u BiH jedva primjetno.

Konkretni potezi pomoći građanima u oba entiteta ogledaju se u jednokratnoj pomoći. Akcize na gorivo još nisu ukinute. O garantovanom otkupu poljoprivrednih proizvoda vjerovatno se i ne razmišlja. Izostaju sistemska rješenja.

Jednokratna pomoć – gašenje požara. Mnogo je šansi propušteno. Izostale su jedinstvene ekonomske politike na nivou entiteta kao i sistemske mjere. Zato smo danas opijeni ali još ne znamo od čega. To je ocjena ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini.

Stopa inflacije u Bosni i Hercegovini iznosi 13,9 posto. Globalni prosjek je 7,7 odsto. Procjena je da inflacija neće jenjavati. Alarma je previše, ali vlast kao da ih ne čuje. I dalje su svi potezi usmjereni za što bolje pozicioniranje pred start – 2. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije