Pendeš-Singh: Značajan iskorak BiH na putu aktiviranja članstva u NATO-u

Fena
Pendeš-Singh: Značajan iskorak BiH na putu aktiviranja članstva u NATO-u

Zapovjednica Nacionalne garde američke savezne države Maryland general-bojnica Linda Singh kazala je danas, nakon sastanka s ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš, da je budućnost obje države na mladima te da su ovo partnerstvo i saradnja u narednim godinama idealna prilika da se mladima u BiH i Marylandu pokaže koliki je njihov značaj u društvu.

Pendeš je istaknula da u okviru civilno-civilne i vojno-vojne saradnje postoji još mnogo toga što može biti zajednički organizirano, a što može biti od koristi i za BiH i za državu Maryland.  

Tokom sastanka u Sarajevu razgovarano je o budućoj saradnji u kontekstu organizacije vojne i civilno-vojne vježbe u BiH u sljedećoj te u 2019. godini. S tim u vezi, kako je najavila Pendeš, brigadna generalica Giselle Wilz obići će određena područja u BiH, susresti se sa zapovjednicima Oružanih snaga te razgovarati o svim mogućim budućim vidovima saradnje.

Ministrica odbrane i zapovjednica Nacionalne garde ocijenile su i napredak koji je BiH ostvarila na putu aktiviranja članstva u NATO-u te konstatovale da je u tom pogledu napravljen značajan iskorak.

"Naravno, nije sve u konačnici završeno i uvijek možemo računati na naše partnere", dodala je Pendeš.

Singh je istaknula značaj ove saradnje za BiH i državu Maryland, ali i za Sjedinjene Američke Države (SAD) u cjelini.

"Iz ovog partnerstva naučili smo da smo zajedno jači, a to smo imali priliku vidjeti kroz zajedničke vježbe koje smo realizirali te zajedničko učešće u misijama", kazala je.

Također, naglasila je i da ukoliko se svi budu zajednički fokusirali na važne stvari, uspjeh će biti postignut.

"Međutim, ključno je da smo svjesni činjenice da uspjeh ne može biti postignut preko noći. Za to je potrebno vrijeme i naporan rad te konstantna posvećenost našem partnerstvu", napomenula je Singh.

Poručila je da država Maryland vjeruje u snagu BiH te da građani naše zemlje trebaju nastaviti da vrijedno rade kako bi stvorili bolje mjesto za život za sve.

U skladu s godišnjim planom saradnje BiH i SAD-a po programu "Voska-vojsci", zapovjednica Nacionalne garde Marylanda boravit će na više lokacija u BiH od 8. do 12. decembra te obići više bh. institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije