Zaključci PIC-a: BiH izgubila dosta sredstava zbog političkih previranja

A. B.
Zaključci PIC-a: BiH izgubila dosta sredstava zbog političkih previranja
Visoki predstavnik Valentin Inzko nakon zaključivanja sjednice Upravnog odbora PIC-a, održao je konferenciju za medije na kojoj je izjavio kako

Inzo je izjavio kako Međunarodna zajednica i dalje ima isti cilj kada je riječ o Bosni i Heregovini, a to je jak, čvrst i stabilan put naprijed.

"Želimo stabilan put i sigurnu budućnost ovoj zemlji. Svi smo opredjeljeni ka istom cilju, a Ruska Federacija je dala svoju punu podršku rezolucijama Vijeća sigurnosti u smislu produženja mandata EUFOR-a pa čak imamo i jasno opredjeljenje Rusije u odnosu na teritorijalni integritet BiH", izjavio je Inzko.

Dodao je kako su fokus razgovora na sjednici PIC-a bile razne situacije u odnosu na, kako je kazao, situaciju u junu ove godine.

"Danas smo govorili o procesima reforme, vladavine prava i izborima koji su sljedeće godine. Govorili smo i o putu BiH ka EU, ali i njenim problemima na tom putu. Sastali smo se i s članovima Predsjedništva BiH te govorili o stalnim podjelama i previranjima na ovom području. Politički akteri nikako da nađu zajednički cilj i usmjere se ka njemu te su tako reforme poptuno stale. Nadamo se da će u narednim sedmicama i mjesecima doći do usvajanja zakona o ackizama zbog MMF-a i da će doći do napretka u popunjavanju Upitnika EK koji treba dostaviti", istaknuo je Inzko.

Visoki predstavnik je kazao kako postoji veliki broj pitanja na koja treba dati odgovor i da oni najvažniji nisu dostavljeni.

"Negdje oko 500 pitanja su dosta teška, ali imamo ljude u svim ministarstvima koji daju odgovore. Nastavljaju se negativni trendovi i mnogi su izrazili retorike koje vode ka podjelama i intenziviranju retorike o otcjepljenju eniteta. Razgovarali smo danas i o presudama Haškog tribunala, jer se ne susrećemo tako često", rekao.

Prema njegovim riječima, jedna od tema su bile i odluke Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali", ali je posebno istaknuo kako su u prethodnom periodu izgubljena određena sredstva jer je bilo dosta političkog prepucavanja i da vlasti nisu mogle donijeti određene ključne zaključke.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne se dotaknuo teme Republike Srpske te je kazao kako RS ni u kom smislu nije država, već dio BiH te da kao takva treba biti funkcionalna.
 
"Vanjska politika i članstvo u međunarodnim inistitucijama predstavlju isključivo nadležnost institucija BiH i to proizilazi iz Dejtona. Kao što je rekao visoki predstavnik, danas smo razgovarali o urgentim prioritetima te je veoma važno donijeti određene odluke ako ova zemlja želi ići vani", smatra Hearne.
 
Zaključio je kako je potrebno da se dogovori izborna reforma, što je, smatra, veoma teško za ovu zemlju, ali da ništa nije nemoguće.
 
"Potrebno je da se cijeli proces odvija bez ikakvih kašnjenja. Političke partije će imati dosta vremena da vode političke kampanje, a do tada je potrebno da se fokusiraju na predan rad za ovu državu", kazao je Hearne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije