Članovi PIC-a u Predsjedništvu: BiH kroz reforme treba nastaviti europski put

Radiosarajevo.ba
Članovi PIC-a u Predsjedništvu: BiH kroz reforme treba nastaviti europski put
Članovi Predsjedništva BiH su upoznali političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) s trenutnom političkom situaciji u BiH na sastanku održanom u Sarajevu.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić istaknuli su opredijeljenost za daljim radom na provođenju reformi i ispunjenju uvjeta za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ponovljena je posvećenost nastavku europskog puta BiH i finalizaciji odgovora na Upitnik Europske komisije u što skorijem vremenskom roku. Izraženo je uvjerenje da će, uprkos trenutnoj situaciji, doći do napretka u procesu europskih integracija BiH, u smislu realizacije postavljenih ciljeva i prioriteta kada je u pitanju vanjska politika zemlje.

Članovi Upravnog odbora PIC-a su ponovili podršku europskom putu Bosne i Hercegovine i podsjetili da fokus treba biti na provođenju socioekonomskih i drugih reformi kako bi se poboljšao kvalitet života građana, unaprijedila vladavina prava i poboljšala javna uprava. Također, pohvalili su napredak načinjen u ovom pravcu i pozvali sve nivoe vlasti u zemlji da ulože dodatne napore kako bi se nastavili reformski procesi.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini i izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije