Njemački povjerenik u Sarajevu: BiH sebi ne može priuštiti dodatnu blokadu

Radiosarajevo.ba
Njemački povjerenik u Sarajevu: BiH sebi ne može priuštiti dodatnu blokadu

Njemački povjerenik za jugoistočnu Evropu u posjeti Sarajevu

Povjerenik Savezne vlade Njemačke za Jugoistočnu Evropu dChristian Hellbach boravio je od 6. do 8. decembra 2017. u Bosni i Hercegovini.

U sklopu posjete sastao se sa članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), a sa predstavnicima političkih partija razgovarao o   aktuelnom razvoju političke situacije. U razgovoru sa predstavnicima civilnih društava informisao se o aktuelnim problemima i izazovima s kojima se civilno društvo susreće.

 U središtu razgovora bili su bilateralni odnosi, kao i kontinuirana podrška SR Njemačke Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji, te kroz Berlinski proces plus. Hellbach je izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka u reformama kao i očekivanje da politički lideri preuzmu vlastitu odgovornost prema građanima BiH.

Kao glavne izazove naveo je nedostatke u vladavini prava kao i široko rasprostranjenu korupciju. Prioritet u narednim mjesecima mora biti reforma izbornih regulativa s ciljem da se osiguraju slobodni i fer izbori. BiH sebi ne može priuštiti dodatnu političku blokadu. Njemačka neće pasivno posmatrati kako se zemlja gura u političku krizu.

Na kraju svoje posjete, Hellbach će učestvovati na sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije