Pehar: Iduće sedmice ključne, planirano masovno testiranje

Radiosarajevo.ba
Pehar: Iduće sedmice ključne, planirano masovno testiranje
Foto: Screenshot / Davor Pehar

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, istakao je da je od jučer od 18 sati do 10 sati jutros u Federaciji BiH potvrđeno pet novih slučaja oboljelih od COVID-19, i to 4 u Sarajevu i 1 iz Gruda.

Do danas je u FBiH testirano 517 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 62 pacijenta.

Najviše oboljelih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (26), zatim u Kantonu Sarajevo (9), u Zeničko-dobojskom je osam, Zapadnohercegovačkom sedam, Unsko-sanskom šest, Bosansko-podrinjskom četiri, a u Posavskom i Srednjebosanskom kantonu po jedan slučaj. Do danas, Livanjski i Tuzlanski kanton nisu zabilježili slučaje zaraze novim sojem koronavirusa.

Pehar je kazao da se u Federaciji BiH nadzire više od 30.000 osoba, što smatra jako uspješnom protuepidemijskom mjerom.

"Iduća 2-3 tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave koronavirusa na prostoru FBiH. I od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemje bit će manja, što znači da će biti manje sluačjeva. I to znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i izbjeći ćemo 'italijanski scenarij'. Stoga se zahvaljujem velikoj većini građana koji odgovorno poštuju sve naše naredbe i preporuke. Međutim, tražim od onog manjeg dijela, koji još nisu svjesni činjenice u kojoj se fazi sada nalazimo, da promijene taj neodgovoran stav, jer je to ključ uspjeha", poručio je Pehar.

Na pitanje kada će početi masovno testiranje, odgovorio je da je to nastavak aktivnosti.

"Mi sada ulazimo u fazu kada očekujemo veću pojavu lokalne transmisije i to je momenat koji će biti prijeloman i promijeniti osnovnu strategiju da testiramo slučajeve samo koji imaju kliničku sliku i vezu s potvrđenim. Po novoj strategiji ići ćemo u široko testranje tako da ćemo moći lakše pratiti razvoj epidemiološke situacije, i u skladu s tim predlagati mjere da se to stanje drži pod kontrolom", dodao je Pehar.

Ponovio je da testova ima dovoljno i da danas stiže njih 1.500 koji će sutra biti distribuirani u laboratorijske centre širom FBiH.

Da li će na granici biti testirani građani koji dolaze iz inostarsntva, kao što je u RS, bit će, rekao je Pehar, definirano novim dokumentom.

Fadil Novalić, premijer FBiH, napomenuo je da je naše mjere na prevenciji i sprječavanju širenja zaraze pohvalio predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije