... / Pedijatrijska klinika KCUS-a oglasila se o slučaju bolesne djevojčice

18. 11. 2019. u 12:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kolegij ljekara s Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), njih deset koji su u potpisu, uputili su saopćenje za javnost u kojem ističu da "zbog straha koji su preživjeli, niko od pedijatara nije htio preuzeti odgovornost za tretman nakon povratka djevojčice porodice Smajlović s liječenja iz Turske. 

Podsjetimo, zaposlenici KCUS-a tokom prošle sedmice održali su dvosatni štrajk nakon nedavnog napada na njihovog zaposlenika, pedijatra Edu Hasanbegovića od strane Denisa Smajlovića, koji mu je prema tvrdnjama doktora proslonio revolversku cijev na vrat.  

Štrajk na KCUS-u: Dr. Hasanbegović objasnio kako mu je prislonjen revolver na vrat

Zaposlenici sarajevskog Kliničkog univerzitetskog centra danas su održali dvosatni štrajk zbog nedavnog napada na njihovog zaposlenika, pedijatra Edu Hasanbegovića. Tom prilikom se pristunima obratila direktorica ove zdravstvene institucije Sebija Izetbegović i doktor Hasanbegović. "Želim vas obavijestiti da ovo nije prvi napad na radnike. Prema podacima, od 2016.

Kolegij je ovo saopćenje za javnost, osim medijima, uputio i na adresu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, i prenosimo ga u cijelosti:

"Povodom niza neistinitih informacija o djevojčici S.N., koje su plasirane u medijima, smatramo svojom ljudskom i profesionalnom odgovornošću da obavijestimo javnost:

Djevojčica je prvi put hospitalizirana na Disciplini za zdravlje djeteta KCUS  samo dva dana, u periodu od 01.10 - 03.10.2019.godine, kada su roditelji odveli djevojčicu na vlastiti zahtjev. Tokom ovog veoma kratkog boravka postavljena je sumnja na autoimuni hepatitis i predložena biopsija jetre. 

Biopsija jetre kod djece se uspješno obavlja na KCUS-a od 2006. godine i do sada je realizirano više od 50 biopsija jetre kod djece, bez komplikacija.

Predloženu biopsiju roditelji djevojčice su agresivno odbili, te su  samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu - Turska.

U navedenoj bolnici je realizirana biopsija jetre, gdje je postavljena dijagnoza sumnje na autoimuni hepatitis, cirozu jetre koji su „moguće udruženi sa tuberkulozom jetre“. Tuberkuloza nije miokribiološki potvrđena, što smo konstatovali na osnovu priložene medicinske dokumentacije iz Turske.

Napominjemo da je  samo jedan dio priložene medicinske dokumentacije preveden sa turskog na bosanski jezik  i sudski ovjeren  sa datumima 8. i 9.11.2019. godine. 

Usprkos tome, ljekari u Turskoj su preporučili uvođenje veoma agresivne antituberkulozne terapije, koja je u Turskoj i započeta.  

Metabolizam tuberkulostatika se odvija preko jetre. Smatramo da nije etički, niti medicinski dijete liječiti tuberkulostaticima ukoliko nije sigurno da se radi o tuberkulozi jetre, tim prije što su ovi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamo li za ozbiljno bolesnu jetru sa dijagnozama autoimunog hepatitisa sa elementima ciroze jetre. Ni u jednom centru u svijetu terapija se ne provodi bez prethodne provjere i potvrde dijagnoze. Napominjemo da roditelji nisu dostavili preparat biopsije jetre, kako bi se dodatno konsultirao patolog KCUS. Sam opis patohistološkog preparata biopsije jetre govori u smislu širokog spektra bolesti jetre, među kojima je i TBC.

Istina je da na KCUS nije bilo tolike količine tako jakih tuberkulostatika ali njih nabavlja FZZO a ne KCUS.

KCUS nema zakonom popisano pravo da nabavi tuberkulostatike kao ni citostatike, što su potvrdili iz FZZO (potpisano od direktorice Vlatke Martinović).

Ali, i da smo imali te lijekove smatramo da ih ne bi trebali aplicirati prije sigurne dijagnoze!

Uvidom u historiju bolesti djeteta, zaključili smo da je porodična anamneza djeteta opterećena autoimunim bolestima. Kod djevojčice je postavljena sumnja na širok spektar  autoimunih oboljenja, uz ranije potvrđeno autoimuno oboljenje štitne žlijezde.

Izetbegović: Nećemo više dozvoliti poniženja, Konaković stavlja metu na naša leđa

Direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegovć kaže za Radiosarajevo.ba da je jučerašnji napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića u prostorijama Pedijatrijske klinike za nju jedan od najtežih trenutaka u karijeri.

Nakon povratka djevojčice iz Turske održano je više multidisciplinarnih Konzilija ljekara vezano za nastavak liječenje djeteta.

Stručni Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS je 11.11.2019.godine, nakon uvida u dostupnu i prevedenu medicinsku dokumentaciju iz Turske, je zaključio da je neophodna  stručna revizija dijagnoza, kako bi se primijenili odgovarajući protokoli liječenja sukladno sa dobijenim dijagnozama.

12.11.2019.godine oko 11.00 sati u Kabinetu Direktora discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, otac djevojčice Smajlović Denis je izvršio brutalan oružani napad na prof.dr.Edu Hasanbegovića, uz prijetnje, u prisustvu doc.dr.Danke Pokrajac, DMS Alme Hadžić, tehničkog sekretara Munibe Omerović i majke djeteta Amine Smajlović.

Konaković: Apsolutno ne želim da imam išta s menadžmentom KCUS-a

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković reagirao je na izjavu direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović, koje je ona iznijela u svom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba. Direktorica Izetbegović kazala je kako je predsjedavajući Skupštine KS svojim javnim istupima stavio metu na leđa KCUS-u.

Istina je, da zbog straha koji smo preživjeli, niko od pedijatara se nije javio na upit prof.dr. Izetbegović „ko će preuzeti tretman nakon povratka djevojčice“. Ne zbog toga što ne želimo pomoći nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem  ne možemo donositi razumne i ispravne odluke.

Također napominjemo da u KCUS imamo sve, od izuzetnih stručnjaka do svih materijalnih i tehničkih sredstava za brzo i uspješno dijagnosticiranje. Nikada nismo imali bolje uslove za rad.

Izbor roditelja, da na ovakav način postupe sa svojim djetetom, dovodi ih u situaciju da nanesu veliku štetu već lošem zdravlju djeteta.

Nakon prijetnje ubistvom profesoru i njegovoj cijeloj porodici, roditelji  12.11.2019.godine odvode djevojčicu  u Memorial hospital Turska, radi nastavka tretmana, ponovo samoinicijativno", navodi se u saopćenju KCUS-a. 

Pogledajte još jednom kako je izgledao dvosatni štrajk na KCUS-u: 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA