Izetbegović: Nećemo više dozvoliti poniženja, Konaković stavlja metu na naša leđa

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Nećemo više dozvoliti poniženja, Konaković stavlja metu na naša leđa
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegovć kaže za Radiosarajevo.ba da je jučerašnji napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića u prostorijama Pedijatrijske klinike za nju jedan od najtežih trenutaka u karijeri.

U intervjuu za naš portal dr. Izetbegović otvoreno govori o događaju koji je šokirao ljekarsku zajednicu, okolnostima koje su do njega dovele, položaju ljekara i medicinskih radnika, štrajku i budućim potezima.

Radiosarajevo.ba: Dr. Izetbegović, kako komentirate jučerašnji dodgađaj sa stanovišta sigurnosti na Kliničkom centru? U saopćenju za javnost je izražena ozbiljna zabrinutost za uvjete u kojima rade uposlenici KCUS-a.

IZETBEGOVIĆ: Ovaj događaj koji se jučer desio jeste užasavajući. Zaista smo svi zaprepašteni, usprkos tome što smo vrlo često izloženi raznim napadima. Ovo je bila posljednja kap, jer mi smo na neki način konstatirali da to može biti pokušaj ubistva s predumišljajem!

Roditelji pacijentice s Pedijatrijske klinike su bili nekoliko puta kod profesora Ede Hasanbegovića. Nakon jednog od tih izlazaka i povrataka, profesor Hasanbegović je to rekao policiji, čovjek se vratio s nekom torbom iz koje je kasnije izvadio pištolj, prislonio ga dr. Hasanbegoviću na vrat i prijetio da će ga ubiti.

Između ostalog mu je rekao da on zna gdje stanuje, gdje se kreće, da zna gdje su mu djeca i da će mu pobiti cijelu porodicu!

Osim što smo iznenađeni, osjećamo se izuzetno poniženima i defitnitivno nećemo pristati da radimo u takvim uslovima.

Ovo je potpuno užasavajuća situacija. Profesor Edo Hasanbegović je čovjek koji je liječio i izliječio više od 1.500 djece sa smrtnim bolestima, leukemijama. On je u ovom trenutku najbolji pedijatar u BiH, ali i čuven pedijatar u regionu.

To je potpuno jedna nevjerovatna situacija. Da je napadnu čovjek koji je ekstremno ljubazan, ekstremno educiran, porodični čovjek, otac dvoje djece, a i njegova supruga je poznata pedijatrica. Radi se etabliranom i dobrom čovjeku.

Radiosarajevo.ba: Za sutra je najavljen štrajk upozorenja. Šta je cilj zakazanog štrajka i da li su mogući radikalniji potezi? Šta su Vaši uvjeti, na koncu?

IZETBEGOVIĆ: Mi ćemo o svemu govoriti vrlo konkretno sutra, a jedan od naših osnovnih ciljeva jeste da tražimo zaštitu kao službena lica. Dok smo na radnom mjestu želimo da nas se tretira kao služena lica.

Poznato je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti da mi moramo raditi 24 sata, pružati uslugu 24 sata, što znači da imamo iste uslove i kao policajci koji dolaze u kontakt  sa raznim vrstama ljudi, koji su nerijetko alkoholizirani, drogirani, pod utjecajem raznih sredstava. Oni imaju pravo da budu nekontrolirano nervozni i mentalno bolesni. Ali s obzirom našu izloženost svakojakim opasnostima, eksplicite i izričito zahtijevamo zaštitu kao službena lica dok smo u mantilima i na radnom mjestu.

Zaista smo zaprepašteni i zbog toga što se desilo sutra će bit štrajk, a onda ćemo dalje vidjeti šta ćemo raditi. Vrlo smo odlučni da više nikad nećemo dozvoliti da nas neko ponižava i vrijeđa na ovakav način

Radiosarajevo.ba: U saopćenju za javnost spomenuto je da na određen način vlast u Kantonu Sarajevo stvara atmosferu koja je doprinijela i ovom napadu, konkretno spomenut je Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS? Na koji način on to, po Vama, radi?

IZETBEGOVIĆ: Mislilo se na njegove potpuno nekontrolirane, ekstremno huškačke izjave u vezi sa Pedijatrijskom klinikom. Iznosio je in flagranti laži, tvrdeći da je bio prisutan pregledu djeteta njegovog poznanika. Govorio je: 'Ja sam konstatirao da na Pedijatrijskoj klinici nema toplomjera i voltarena'. To je, također, neistina! Ljekari koji su pregledali dijete posvjedočili su da on uopće nije bio u ambulanti!?

Oni imaju toplomjere, a tom djetetu nije trebala terapija voltarenom, jer mi tako malu djecu ne tretiramo takvom terapijom. Dakle, uprkos svemu tome, on je nastavio da govori da on zna da gore ništa ne valja, da na Padijatrijskoj klinici nema ničega. Naravno, time stavlja metu na leđa ljudima koji to ničim nisu zaslužili.  U principu njegovo nekontrolirano, onako baš huškačko ponašanje, razvijanje neprijateljstva prema KCUS-u, što ničim nije opravdano osim njegovom potrebom da osvoji neke političke poene, populističke - jeste problem uposlenika KCUS-a! Zato ćemo tražiti zaštitu kao službena lica i nećemo se dalje raspravljati.

Moramo biti potpuno sigurni u okolnosti u kojima se nalazimo, relaksirani da bismo mogli donositi ispravne dijagnoze i da bismo mogli pravilno liječiti naše bolesnike.

Radiosarajevo.ba: Bez obzira na apsolutno odbacivanje jednog takvog poteza kao što je napad na ljekara, složit ćemo se da je u ovom slučaju dijete najvažnije. Jeste li analizirali konkretan slučaj bolesnog djeteta, da li su eventualno napravljeni neki kontakti u cilju iznalaženja rješenja i nastavka liječenja?

IZETBEGOVIĆ: Mi ne stupamo s porodicom pacijenata na takav način. Užasavajuća je činjenica da je majka te djevojčice, također, uposlenica Kliničkog centra. Prema riječima uposlenika klinike na kojoj majka radi, nije prvi put da je ona izricala prijetnje uposlenicima i da je prijetila da će pozvati tog svog takvog muža, da će on nekome nešto učiniti!

Ja sam se, naravno, raspitala šta je sa djevojčicom, jer je to u fokusu našeg interesovanja, jer je ona naša pacijentica. Saznala sam o kakvoj je bolesti radi.  Želim da javnost obavijestim o sljedećoj stvari koja je izuzetno važna:

Djevojčici su potrebni tuberkolostatici. To su lijekovi koji su propisani od strane kolega iz Turske u enormno visokim dozama.

I u takvim dozama kod nas u BiH nisu dostupni. Osim toga, tuberkolostatici spadaju na listu lijekova za koje ovlašten zakonom jedino Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, da ih smije i može nabavljati.

Mi ne smijemo i ne možemo nabavljati tuberkolostatike jer nemamo nikakvu zakonsku osnovu za takvu nabavku. To je isti status lijekova kao i citostatici. Mi smo samo krajnja instanca koja treba da primijeni ono što je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja za bolesnika nabavio. Ako je u ovom slučaju potrebno da se toj porodici nešto potpiše za djevojčicu, onda je prava adresa Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, nikako KCUS.

Kolega Hasanbegović je vrlo korektno i profesionalno obavijestio porodicu da mi možemo liječiti to dijete, ali da nam nisu dostavljeni takvi lijekovi i da ih nikako ne možemo nabaviti.

Bio je ekstremno ljubazan i raspitivao se čak, što nije njegova obaveza, možemo li mi napraviti takve lijekove zahvaljujući znanju naših farmakostručnjaka, da oni naprave te doze. Međutim to nije moguće... Lijekovi koje Pedijatrijska klinika nije imala nisu u našoj ingerenciji. Mi ih ne smijemo, niti možemo nabavljati!

Radiosarajevo.ba: Dobro najvažnije je, ipak, da je KCUS otvoren za dijete i da će mu se pomoći?

IZETBEGOVIĆ: Vidite, ja sam pitala eksplicite kolege da mi odgovore ko je spreman da preuzme daljnje liječenja ovakvog djeteta, čiji su roditelji ovakvi, niko se nije javio od kolega. Niko. Znate vrlo je teško podnositi ovako težak posao, snositi odgovornost, dolaziti kući i razmišljati šta je s našim pacijentom, a pri tome razmišljati ko će vam od njegove porodice doći da ubije vašu porodicu. To je strahovita stvar...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije