Sebija Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja i nemam namjeru da se branim

E. H.
Sebija Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja i nemam namjeru da se branim
Foto: Radiosarajevo.ba / Press ispred Medicinskog fakulteta

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju o kršenju Zakona o visokom obrazovanju KS i zloupotrebama na Medicinskom fakultetu.

 Prije početka pressa, u salu je ušla i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), s kojom su došli i šefovi pojedinih odjela na KCUS-u.

Škrijelj održao press u Sarajevu, na konferenciji se pojavila i Sebija Izetbegović (VIDEO)

Više o tome šta je rekao rektor Škrijelj, možete čitati OVDJE, no rektor je na kraju pressa uputio molbu medijima da "ne zloupotrebljavaju prostor UNSA" i da izjave od "gostiju" (misleći na Izetbegović, ali i Semru Čavaljugu, [za UNSA nelegitimnu] dekanesu Medicinskog fakulteta) uzmu na drugom mjestu.

Izetbegović i Čavaljuga odbile su dati izjavu ispred Rektorata, pa su se svi, zajedno s medijima, uputili ispred Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

"Za sve za šta smo optuženi i sve što je rekao rektor inspekcija je utvrdila da je nepravilnost s njihove strane", kazala je gore v.d. dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga.

"Što se tiče sudskih presuda, ne postoji niti jedna izvršna presuda. Predsjedavajući Skupštine KS naveo je da jedino zbog čega ja ostajem jeste važeći zakon. Što se tiče malverzacija s novcem postoji zapisnik i sve se može provjeriti. Mi se pozivamo na Zakon o visokom obrazovanju, nisu samo kantonalni zakoni nadležni za naš rad, već i federalni", kazala je Čavaljuga.

Dodala je da su kolege iz vijeća Medicinskog fakulteta kazale da su izabrali dekana:  "Dakle, ja sam dekanesa. Vijeće čini 146 osoba. Svi su inteligentni i sposobni i vrlo javno raspravljamo o svemu. Ovo je tužno i Škrijelj je očito zaboravio da smo ga mi zvali krajem oktobra prošle godine, dobili smo odbijenicu. Za sve postoje papiri, iza toga je on mene suspendovao. Nakon toga, vijeće je odbilo to i kažu da sad oni ne žele sastanak, jer ih je on jednom odbio. Mi znamo da postoji usmena najava da se traži izmjena postojećeg zakona, na Senatu Univerziteta se meni ne dozvoljava prisustvo. Mi nismo glasali o ovakvim izmjenama zakona."

Prema njenim riječima, ovdje se očigledno ne želi da se odluke donose na fakultetu.

"Ukoliko to oni usvoje, Vijeće će se izjasniti. Ja ne znam, zvanično, o kakvim izmjenama se radi. Nismo dali svoje mišljenje i stav", naglasila je Čavaljuga.

Dekanesa smatra da je nadležni organ utvrdio da je njena suspenzija nezakonita.

"To postoji u mišljenju ministrice [Zinete] Bogunić", zaključila je Čavaljuga.

Čavaljuga je kategorična da se ovdje radi o pokušaju rušenja Medicinskog fakulteta.

"Neko želi da uvede neki privatni fakuktet u sistem obrazovanja. A od zgrade Medicine možda se napravi hotel. Ovo nije moje, ovo je državno i predat ćemo ga onom koji dođu iza nas, ovo je državni javni fakultet. Mi radimo, dođite da vidite kad počne nastava, a da ne govorimo o kolegama koji rade na KCUS-u. Ja nisam član ni na koji način niti jedne političke stranke, Medicinski fakultet ne bavi politikom. Niko od rukovodioca nije član niti jedne stranke. To je akademija i to je način koji je odgovarajući. Htjeli smo da ovo zadržimo u akademskim krugovima, ali se nije moglo. Imam 32 godinu staža i više od toga imam formalnog obrazovanja", naglasila je Čavaljuga.

Enra Mehmedika-Suljić, direktor Instituta za nauku i razvoj KCUS-a kazala da je interesira da li će neko još pokušati da negira obrazovanje naše djece.

"Neko ih želi smjestiti u autobuse i poslati u Njemačku i druge države. Mi to nećemo dopustiti", naglasila je.

Erna Mehmedika-Suljić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Enra Mehmedika-Suljić

Prema njenim riječima, još uvijek je aktuelni zakon na snazi i tako je definirano Vijeće i nastavna baza.

"Cijelo vrijeme se upinjemo da budemo na evropskom nivou. Mi smo pravno lice, mada je integracija trebala biti završena i mi ne kočimo integraciju. Suspenzija dekana je urađena van Vijeća i nezakonito je. Vjerujemo u pravnu državu. Intencije izmjena zakona su da istjeraju uposlenike KCUS-a. Mi nećemo napustiti našu djecu. Nećemo popustiti pred nekim privatnim fakultetima. Svi koji žele da otjeraju djecu, neće uspjeti. A danas smo istjerani iz naših prostorija, koje su bile naše prije aktuelnog rektora", istakla je Mehmedika Suljić.

Dodala je "oni žele da isključe profesore s KCUS-a".

"Hoće da nas istjeraju, nismo mi za ulicu. I nije istina da na Medicini ne može predavati profesor s Harvarda, kao što je rekao rektor Škrijelj. Nastavna baza je sporna, trebala je biti javna rasprava, ali nije održana. Škrijelj je rekao da su sporni člnaovi Vijeća sa KCUS-a koji navodno sjede i nekog preglasavaju. To nije istina", kategorična je Mehmedika-Suljić.

Dekanesa Čavaljuga dodala je da od kako postoji KCUS on je nastavna baza Medicinskog fakulteta.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da Konakoviću nedostaje dugi niz godina obrazovanja da bi mogao postavljati pitanja.

"Ja nisam alfa i omega svih dešavanja i nemam namjeru da se branim. Čuli ste danas istinu od mojih kolega. Naučno-nastavno vijeće ne može biti promijenjeno", kazala je Izetbegović.

Dodala je da je 2013. godine otišla u Opću bolnicu i da je tad dobila otkaz na Medicinskom fakultetu.

"Kvalitet obrazovanja je naš cilj i mi nećemo popustiti. Ovo je očigledno da se radi na slabljenju ovog fakulteta i razdvajanja KCUS-a i fakulteta. Doći će do urušavanja obrazovanja i fakulteta. A, studenti svakog dana moraju da budu na klinikama. Ukoliko dođe do razdvajanja to bi zaista značilo kraj ovog najboljeg i nastarijeg fakulteta. Podnijet ćemo i krivične prijave, odlično poznajemo zakon. Sve što radimo je zakonito. Kantonalna inspekcija je dala mišljenje da radimo po zakonu i kazali su da je i dekanesa suspendirana nezakonito. Najavljene izmjene neće proći bez javne rasprave. Ne mogu komentirati odluke Rektorata, ali se ne slažem s njima", naglasila je Izetbegović.

Sebija Izetbegović - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Sebija Izetbegović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije