Dodik: Podržavam Čovićev odlazak u Bleiburg jer i ja idem u Jasenovac

Radiosarajevo.ba
Dodik: Podržavam Čovićev odlazak u Bleiburg jer i ja idem u Jasenovac
Foto: Anadolija / Detalj sa jednog od okupljanja u Bleiburgu

Gostujući u programu RTRS-a, predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik stao je u odbranu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je na udaru kritika zbog odlaska u Bleiburg na poklonjenje žrtvama - pripadnicima ustaškog pokreta NDH.

Iz Republike Srpske stižu kritike: Dodik nema pravo da izjednačava žrtve Jasenovca i Bleiburga, jer žrtva i dželat nisu u isto!

Na pitanje novinarke RTRS-a - kako komentariše zamjerke zbog sastanka s Čovićem koji se nedavno poklonio ustaškim žrtvama Bleiburga, Dodik je rekao da je Čovićev odlazak u Bleiburg logičan i da njih dvojica o tome nikada ne razgovaraju, prenosi BN Televizija.

“Smatram da je to u redu praksa ja ne pratim gdje on ide kad dolazi šta govori u tom pogledu, ali to je sasvim logičan refleks jednog predstavnika hrvatskog naroda kao što je logično da ja kao predstavnik srpskog naroda na politički način posmatram mnoga mjesta stradanja srpskog naroda”, smatra Milorad Dodik, predsjednik RS.

Za Dodika je očekivano da predstavnik hrvatskog naroda odlazi u Bleiburg iz političkih razloga, jer i on odlazi u Jasenovac gdje su stradali Srbi.

Detalj sa jednog od okupljanja u Bleiburgu - undefined

Detalj sa jednog od okupljanja u Bleiburgu      Foto: Anadolija

“Čović je predstavnik hrvatskog naroda je li neko očekivao da on ne bude na tim mjestima i ja budem na mjestima gdje je stradao srpski narod i naravno da to ne izjednačavamo ali to je stvar političkog refleksa”, tvrdi Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ističe da Dodik ovakvim izjavama pokazuje da su interesi hrvatskog naroda ispred srpskih žrtava i da je to neprihvatljivo.

“Poistovjećivanje srpskih žrtava sa ustaškim dželatima ne ide u prilog predsjedniku RS i to je za svaku osudu. Ne znam šta će predsjednik RS i kako će objasniti porodicama svih onih poklanih Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama, svim poklanim Srbima iz 1941-1945. godine koji su na zvjerski način ubijani širom Republike Srpske od Jadovna, Jasenovca i hercegovačkih jama”, poručuje Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Iz PDP-a poručuju da ustaški Bleiburg i Jasenovac kao najveći logor smrti u Drugom svjetskom ratu, nikako ne mogu da budu isto.

“Predsjednik Republike Srpske, umjesto da osudi povampirenje ustaštva i uznemirujuće poruke koje se šalju iz Bleiburga, svesrdno brani Dragana Čovića, koji ne izostaje s ustaških skupova sa porukama Za dom spremni. Dodik pravda Čovića, stavljajući ustaše iz Bleiburga u istu ravan sa zbrisanim srpskim življem, među kojima je i 75.000 djece”, piše u saopćenju PDP-a

Izjednačavanje ustaškog Bleiburga i Jasenovca, u kojem su ustaše pobile oko 800 hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih, zastrašujuće i ponižavajuće za srpski narod, ističu u PDP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije