Partizani okupirali Jajce: Obilježen dan AVNOJ-a

Radiosarajevo.ba
Partizani okupirali Jajce: Obilježen dan AVNOJ-a
Foto: RAS Srbija / Partizani okupirali Jajce

Prije 76. godina Makedonci nisu uspjeli da se probiju do Jajca, ali danas su stigli, pozdravimo ih, ovim je riječima oficijelni spiker manifestacije „Dani AVNOJ-a“ u Jajcu pozdravio članove Društva „Josip Broz Tito“ iz Kočana, koji su, kao i dvadesetak drugih delegacija iz svih krajeva bivše Jugoslavije položili vijence na spomen obilježje partizanima i vijećnicima AVNOJ-a.

Makedonci su stigli u Jajce i iz Skoplja, Prilepa, Ohrida i još nekoliko gradova. Stigli su i „Tovariši“ iz Trsta u Italiji, a jugonostalgičari su ih pozdravili aplauzom i šeretkim dobacivanjem: „Trst je, ipak naš“.

Stigli su i Makedonci, Crnogorci, Istrijani, Novosađani, Sarajlije, Beograđani, Splićani, delegacija Komunističke partije Jugosalvije…

Družilo se u Jajcu više 1.000 antifašista i jugonostalgičara, uz pjesmu i šalu. Igrali su kozaračko i užičko kolo, pjevali sevdalinke i slovenačke partizanske pjesme, proslavili svoj Dan Republike i prije mraka se razišli uz pozdrav: „Smrt fašizmu, živjela Jugoslavija, vidimo se dogodine!“, piše Srpskainfo.

Mnogi nisu propustili priliku da posjete Muzej AVNOJ-a i slikaju se sa „drugom Titom“ odnosno njegovom bistom, za uspomenu i dugo sjećanje.

Kao i uvijek kad se obilježavaju ovakve manifestacije, bilo je i onih koji su gledali da zarade koju marku više, pa je upotreba toaleta u blizini „zborišta“ koštala 1 KM, a u nekim lokalim su zbog gužve već oko 11 sati prestali da služe kafu, koja košta 1,5 KM, ali ne i „paprene ćevape“ od 10 KM.

Partizani se, međutim, nisu dali zbuniti: većina njih je ponijela sendviče, sokove, pivo i flašice sa rakijom. Socijalističke navike se ne ostavljaju tek tako!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije