Dan Europe / Komšić: Antifašizam je civilizacijska vrijednost i potreba svih građana

08. 05. 2019. u 17:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 80

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je poruku građanima povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

„Sutra obilježavamo 74. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Nažalost, i nakon toliko godina, pojavni oblici fašizma prisutni su i danas u našoj zemlji, ali i širom  Evrope. Stoga, veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini neprekidno podsjećamo na datum 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan Evrope“, navodi se u saopćenju.

Komšić je istakao da se na taj način ističe antifašističko opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, države koja je često bila na udaru fašizma i fašističkih ideologija.

 „Važno je da se antifašizam, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, dodatno učvrsti i prezentira kao nasušna potreba svih građana, koji antifašističku borbu zapravo smatraju svojom borbom. Kao dio evropskog kontinenta, uvijek treba pokazivati da se nalazimo na pravoj i pravilnoj strani svjetske historije, tako što ćemo njegovati tekovine antifašističke borbe i time pokazati da fašizmu nije mjesto u Bosni i Hercegovini“, istakao je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA