Parlamentarci 22 države podržali Sabinu Ćudić da se zabrani veličanje ratnih zločinaca u bh. školama

7
Fena
Parlamentarci 22 države podržali Sabinu Ćudić da se zabrani veličanje ratnih zločinaca u bh. školama
Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić

Sabina Ćudić dobila je podršku preko 35 zastupnika iz 22 države u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope za amandman za Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se traži zabrana veličanja ratnih zločinaca u školskim kurikulumima u Bosni i Hercegovini.

"Sama Rezolucija će biti razmatrana i usvajana u srijedu i bit će dokument na osnovu kojeg će se, između ostalog, ocjenjivati i napredak BiH na evropskom putu. Nakon što sam ranije u toku godine intervenisala u Nacrt izvještaja o Bosni i Hercegovini, sada sam uputila i zahtjev o kom će se izjašnjavati i Parlamentarna skupština a kojim se u tekstu rezolucije o Bosni i Hercegovini eksplicitno traži zabrana veličanja, na prvom mjestu počinilaca genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, u školskim kurikulumima u Bosni i Hercegovini.

Ako moj zahtjev bude izglasan, bit će to jasna poruka zemalja EU da veličanje ratnih zločinaca a pogotovo instrumentalizacija djece u cilju promocije zločinačkih ideologija neće biti nešto što će Evropa i svijet tolerisati", kazala je Ćudić. 

Sudija nogometašu prijetio smrću. UEFA ga odmah skinula sa liste

Sudija nogometašu prijetio smrću. UEFA ga odmah skinula sa liste

Navodi da je odlično naići na ovoliko političko i ideološko razumijevanje, te naglašava da su je  podržali zastupnici iz četiri vodeće političke grupacije: evropskih liberala, socijaldemokrata, narodnjačkih stranaka i ujedinjene evropske ljevice.

"Zahvaljujem se kolegama iz zemalja kao što su Njemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Poljska, Švicarska, Turska, Grčka, ali i zemalja regiona kao što su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija na našim susretima i podršci koju su pružili mom zahtjevu.

Očekujem nastavak podrške i jasnu poruku ne samo Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, već i zemljama širom svijeta da nećemo dozvoliti izvrtanje historije i vrijeđanje žrtava u Bosni i Hercegovini", kazala je Sabina Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije