Sabina Ćudić uputila inicijativu za smjenu Zorana Galića. Pozvala i Nenada Nešića na odgovornost

5
Radiosarajevo.ba
Sabina Ćudić uputila inicijativu za smjenu Zorana Galića. Pozvala i Nenada Nešića na odgovornost
Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić

Iz Naše stranke su saopćili da Sabina Ćudić zahtijeva da Vijeće ministara usvoji zaključak Nezavisnog odbora za smjenu Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e.

Ćudić, pozivajući se na Poslovnik Nezavisnog odbora, kaže: "Nezavisni odbor može na vlastitu inicijativu, na inicijativu ministra sigurnosti BiH ili na inicijativu bilo kojeg organa vlasti u BiH a kada ocijeni opravdanim, predložiti suspenziju i smjenu policijskog rukovodioca ili zamjenika rukovodioca policijskih tijela BiH."

Iz samog Odbora, međutim, kažu da su to uradili 1. augusta ali da ni od resornog ministra Nenada Nešića, kao ni od Vijeća ministara nisu dobili odgovor.

Feđa Gudić: Goran Bregović, pljuni, zapjevaj - zaradi

Feđa Gudić: Goran Bregović, pljuni, zapjevaj - zaradi

S tim u vezi Ćudić je pozvala Nešića na odgovornost i uputila mu pitanje da li je zaprimio Zaključak Nezavisnog odbora te kako je postupio u vezi s njim. Također, pitala ga je i da li ima saznanja da je Galić dobio povjerljive podatke iz kojih je saznao da mu se sprema hapšenje te zahvaljujući tome pobjegao iz BiH.

"Galića se mora po svaku cijenu smijeniti, ali i saznati zašto to dosad nije učinjeno te potvrditi ili otkloniti spekulacije da je posjedovao podatke o svom hapšenju", kategorična je Ćudić.

Zukan Helez: Prošlo je 42 dana od početka bolovanja Galića, Komisiju pozivam da radi profesionalno

Zukan Helez: Prošlo je 42 dana od početka bolovanja Galića, Komisiju pozivam da radi profesionalno

Podsjetimo, Zoran Galić se tereti za izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Zbog čega je i pobjegao u Hrvatsku iskoristivši činjenicu da pored bh. državljanstva ima i hrvatsko.

Galić je podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti, međutim, Ćudić smatra da do razrješenja kao ni do penzionisanja Galića ne smije doći:

"On je osumnjičen za ozbiljan kriminal i bjegunac je od bh. pravosuđa. Ako ga razriješimo dužnosti ili penzionišemo, on će uživati privilegije bh. sistema kojeg je prevario. Pitanje je koliko bismo time čak i legitimirali ovo što je učinio. Samo smjena, kao jedini vid sankcije koji zasad možemo učiniti, dolazi u obzir, a vjerujem i u mogućnost njegovog izručenja te suđenja za ono za šta je osumnjičen", rekla je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije