Parlament FBiH: Nakon prve svađe zastupnici položili zakletvu, pa se opet posvađali

E. H.
Parlament FBiH: Nakon prve svađe zastupnici položili zakletvu, pa se opet posvađali
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sjednica Parlamenta FBiH

U zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas se održava prva sjednica novog saziva Predstavničkog doma.

Nakon što su novim zastupnicima uručeni certifikati, ustanovljeno je da 95 zastupnika ima pravo glasa prema potpisanim izjavama. Ukupno je 98 poslanika.

Damir Mašić (SDP) uložio je prigovor na dnevni red, tačnije onu verziju koju je pročitao predsjedavajuć Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić. Prva predložena tačka dnevnog reda bila je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Mašić je pojasnio da predsjedavajući Mušić pokušava da opstruira izbor rukovodstva Predstavničkog doma.

"Radi se o tome da je Mušić pročitao verziju dnevnog reda u kojem je pod jednom tačkom predviđen izbor predsjedavajućeg doma kao i dva potpredsjedavajuća. Što nije moguće, što bi onda bilo iskorišteno da današnja sjednica prođe bez izbora. Gospodine Mušiću pozivam Vas da prekinete s ovim sitnim začkoljicama, a pozivam i stranke da spriječe usvajanje dnevnog reda na ovaj način. To nije što nije dogovoreno na sastanku stranaka", poručio je Mašić.

Edin Mušić (SDA) odgovorio je da ne vidi ništa sporno, te pozvao kolege da nastave s radom. Mašić je predložio da se dnevni red usvoji u onoj varijanti kao što je predloženo u pozivu na današnju sjednicu, no sa 51 glasom "za" dnevni red je usvojen kako je Mušić predložio.

Sa 91 glas za izabrana su privremena radna tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a onda je počela pauza. 

Nakon pauze, potvrđeni su svi mandati osim Lidije Bradare i Mije Krešića, koji nisu bili prisutni na sjednici, dok Mirsad Zaimović nije predao izjavu o primanju mandata.

Potom su novi zastupnici položili i zakletvu:

Potom je Damir Mašić zatražio opet 15 minuta pauze, jer je Mušić pokušao odgoditi raspravu o imenovanju novog rukovodstva doma. Mušić je obrazložio ovu odluku činjenicom da nisu formirani stranački klubovi koji bi prema Poslovniku trebali predložiti kandidate za novog predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća. Onda je uslijedila glasna rasprava između Edina Mušića (SDA) i Damira Mašića (SDP). Čuju se međusobne optužbe za opstrukcije današnje sjednice. Mašić optužuje Mušića i SDA da "želi nazor da formira novu vlast".

Nakon burne rasprave, zastupnici SDA i HDZ napustili su salu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije