Parlament FBiH usvojio zakone o hraniteljstvu i bankarstvu

Fena
Parlament FBiH usvojio zakone o hraniteljstvu i bankarstvu
Fena / Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Iako se činilo kako će održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u srijedu 15. februara biti praktično neizvedivo, nakon što su deset sati raspravljali od dnevnom redu parlamentarci su vrlo brzo usvojili nekoliko zakona.

Samo dva sata nakon usvajanja dnevnog reda stigla je obavijest kako je usvojen Zakon o hraniteljstvu, te da će u Federaciji BiH građani uskoro moći postati i hranitelji. Ovim zakonom se osnažuje i harmonizira sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, djece i odraslih bez staranja porodice.

Zakon definira hraniteljstvo kao oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi osiguravaju smještaj i zaštita u hraniteljskoj porodici koju čine hranitelj, njegov bračni ili vanbračni partner i drugi srodnici s kojima hranitelj živi u zajedničkom domaćinstvu.

Definirane su ovim zakonom i hraniteljske naknade po hranjeniku, kao i naknada za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom i specijaliziranom hraniteljstvu, što će svakako olakšati brojnim građanima FBiH.

Uskoro nakon toga, zastupnici u Parlamentu FBiH usvojili su i dva zakona u vezi sa bankarskim sektorom u ovom entitetu. Tačnije, usvojeni su prijedlozi novih zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo FBiH, kojima se uspostavlja pravni okvir za restrukturiranje banaka u FBiH.

Nove odredbe zakona o bankama usklađene su s direktivama Europske unije, koje uključuju jaču superviziju banaka, sistem upravljanja rizicima, restrukturiranje banaka te druge odredbe u pogledu korporativnog upravljanja u bankama.

Također, radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU Predstavnički dom odobrio je u vidu prijedloga novi zakon o Agenciji za bankarstvo FBiH, kojim se propisuje potpuna samostalnost ove agencije.

Nakon ovih zakonskih rješenja na današnjem zajedanju poslanici su usvojili Prijedlog Zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi sa amandmanima Vlade FBiH, kao i predložene dopune Zakona o utvrđivanju neseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.

Ovim je okončano zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koje je trajalo neuobičajeno dugo.

Odobren program Vlade FBiH za 2017. godinu

Pored usvajanja svih zakona i prijedloga zakona, većinom glasova zastupnici su usvojili i program rada Federalne vlade za ovu godinu. U ovaj program ulaze i godišnji planovi rada svih federalnih institucija koje Vlada usvaja pojedinačno.

Unutar ovog programa poseban fokus je stavljen na provođenje reformske agende, a među strateškim ciljevima i programima navedeno je usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa onim u EU, jačanje budžetske odgovornosti te gradnja i rekonstrukcija transportne, energetske i okolišne infrastrukture.

Vlada planira nastaviti i reformu pravosuđa, javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, a bit će nastavljena i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Posebno je naglašen privredni razvitak ovog entiteta, koji je jedan od najvažnijih ciljeva, kako bi se doprinijelo dodatnoj stabilnosti svih dijelova društvene realnosti u Federaciji BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije