Nakon deset sati zasjedanja: Parlament FBiH uspio usvojiti dnevni red

Fena
Nakon deset sati zasjedanja: Parlament FBiH uspio usvojiti dnevni red
FOTO: Fena / Ilustracija
Federalizacija Bosne i Hercegovine, koja je potakla veliku raspravu tokom sjednice Europskog parlamenta održane 14. februara, praktično je tokom cijelog dana blokirala rad Parlamenta Federacije BiH.

Naime, nakon više pauza i cjelodnevne rasprave, poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uspjeli su dogovoriti dnevni red današnje sjednice, koja je počela jutros u 10 sati.

Odlučivši da ne uvaže prijedlog da se u dnevni red uvrsti rezolucija Damira Mašića, poslanika SDP-a, kojom se predlaže osuda za federalizacijom države i entiteta, uspješno je donesen dnevni red ove sjednice.

Zbog toga što se u ovoj rezoluciji ističe kako bi federalizacija države i entiteta polučila etnonacionalnu podjelu i snaženje separatističkih tendencija u našoj državi, nastala je velika, gotovo cjelodnevna rasprava koja je blokirala rad Parlamenta FBiH.

Na prijedlog rukovodstva Doma, odlučeno je da će prijedlog takve rezolucije biti tema posebne vanredne sjednice Doma, koju treba organizirati u skladu s Poslovnikom, što po riječima predsjedavajućeg Edina Mušića, znači u roku od 14 dana.

Iako su pripreme za nju trajale više od deset sati, sjednica je još uvijek u toku te bi nakon usvajanja dnevnog reda poslanici trebali raspravljati o ovogodišnjem programu rada Federalne vlade, predloženom zakonu o bankama, o Agenciji za bankarstvo FBiH, te o prijedlogu zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada za koje se ne uplaćuju doprinosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije