Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o budžetu i zakonu o PIO

Fena
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o budžetu i zakonu o PIO
Predsjedavajući Edin Mušić sazvao je za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija je jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda budžet Federacije BiH za iduću godinu.

Oba doma Parlamenta odobrila su u međuvremenu Nacrt budžeta, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ako i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija bi na vrijeme dobila budžet za 2018., ali zasad iz Doma naroda nema najave o eventualnom održavanju sjednice do tog perioda.

Uz predloženi budžet, iz Vlade je u parlamentarnu proceduru proslijeđen i prijedlog neophodnog pratećeg akta, zakona o izvršavanju budžeta.  

Kao prva tačka današnjeg dnevnog reda Predstavničkog doma najavljen je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. To je akt koji predviđa novi bodovni sistem za obračun penzija u FBiH.

Resorni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je dosad izjavio da će to biti pravedniji način jer pripremljeni zakon, prema njegovim riječima, uvodi više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, što će, između ostalog, biti garancija za redovnu isplatu penzija. Zakon je pripreman dugo i temeljito, s mnogo uložene energije, u suradnji s udruženjem penzionera, navodio je također ministar obrazlažući u više navrata parlamentarcima taj akt.

Međutim, policijski službenici smatraju da bi novi zakon umanjio njihove penzije te su u međuvremenu zatražili da njihova prava budu regulisana drugim propisom.

Stoga je Vlada FBiH na jučerašnjom sjednici utvrdila dopune postojećeg Zakona o policijskim službenicima i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Time je ispoštovala u utorak postignuti sporazum s predstavnicima sindikata policije i najavila da će obračun penzija toj kategoriji biti regulisan dopunjenim zakonom o policijskim službenicima.

Shodno tome, očekuje se da će, mimo ranije najave iz Parlamenta, i taj akt biti na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma.

U oficijelnoj najavi dnevnog reda za ovu sjednicu kandidirane su i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti. Predstavnički dom će također razmotriti finansijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije