Parlament FBiH: Novi zakon o PIO neće biti prva tačka dnevnog reda

Fena
Parlament FBiH: Novi zakon o PIO neće biti prva tačka dnevnog reda
Uprkos oficijelnom prijedlogu, najavljeni novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju neće biti prva tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, koja je u toku Sarajevu.

Njegov redosljed još nije poznat budući da dnevni red dosad nije konačno utvrđen.

Poslanici nisu prihvatili ni prijedlog da taj zakon bude razmotren po hitnom postupku, kako je predlagala Federalna vlada.

Za Vladin prijedlog su glasali poslanici vladajućih Stranke demokratske akcije i bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, ali ne i treći koalicioni partner u vlasti, Savez za bolju budućnost BiH, čiji su poslanici bili protiv ili suzdržani, kao i članovi opozicionih stranaka.

Po glasanju o predloženoj proceduri zakona o PIO, Stranka demokratske akcije zatražila je pauzu u zasjedanju Doma, koja je u toku.

Umjesto zakona o PIO, prva tačka dnevnog reda će biti prijedlog zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, što je tražila poslanica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović, a ostali članovi Doma odobrili značajnom većinom glasova (73 "za" i 2 "protiv").

U dosadašnjoj fazi sjednice, izglasana je još jedna tražena promjena dnevnog reda u odnosu na najavljeni. Prijedlog zakona o stečaju neće biti razmotren, što je tražio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Traženo povlačenje tog akta iz predloženog dnevnog reda obrazložio je riječima da se suštinski ne razlikuje od dosadašnjeg zakona o stečaju koji je Ustavni sud FBiH, nakon njegove apelacije, proglasio u međuvremenu neustavnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije