Parlament BiH: Usvojena Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta

Radiosarajevo.ba
Parlament BiH: Usvojena Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta
Foto: Fena / Damir Arnaut

U Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je usvojena i Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Kako se navodi, integralni tekst Rezolucije biće dostupan nakon što se unesu i svi usvojeni amandmani, no inicijator Rezolucije - Damir Arnaut na Twiiteru je objavio dio dokumenta, iz kojeg se vidi da isti osuđuje pokroviteljstvo događaja vezanih za Bleiburg u BiH od strane Sabora Hrvatske.

Traži se od Predsjedništva i Vijeća ministara da sazove Mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu misu za Bleiburg.

Od Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje traži se da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za našu zemlju apsolutno neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg na teritoriji BiH, uključujući pokroviteljstvo od strane Sabora Republike Hrvatske i najave istih od strane predsjednika Sabora.

Izražava se i saučešće svim potomcima žrtava ustaškog režima, a dokument će biti dostavljen Europskom parlamentu. 

Također, Predstavnički dom usvojio je poslaničku inicijativu Damira Arnauta koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, podnosim poslaničku
inicijativu kojom se Kolegijumu Predstavničkog doma nalaže da, u saradnji s Kolegijumom Doma naroda, u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative,
provede neophodnu proceduru s cilјem uređivanja pitanja provođenja prekršajnih
odredbi propisanih članom 66. Zakona o parlamentarnom nadzoru“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije