Kako to da se nikad ne služi misa na Sutjesci, nego uvijek na Bleiburgu?

Radiosarajevo.ba
Kako to da se nikad ne služi misa na Sutjesci, nego uvijek na Bleiburgu?
Foto: Printscreen / Hrvoje Klasić

Historičar Hrvoje Klasić rekao je u Newsroomu na N1 televiziji kako ideološke podjele postoje u svakom društvu, ali da u Hrvatskoj govorimo o suočavanju s prošlošću na potpuno pogrešan način, prenosi Index.hr.  

"U normalnom društvu i državi, u kojoj bi NDH jasno bio zločinački režim, ne bi bilo dileme da treba obilježiti i žrtve koje su se dogodile u svibnju 1945. Ali Hrvatska nije ta država i društvo, sutra će se obilježiti nešto gdje u zakonu izričito stoji da se obilježava za slobodu i državnu nezavisnost", kaže Klasić i dodaje da kod nas ministri imaju slike Ante Pavelića na zidu, a ljudi izvikuju "Za dom spremni".

"Radi se zapravo o komemoriranju jedne države i jednog režima. A da se zločin dogodio, to nema spora, to je velika sramota i treba obilježiti, ali ne način da komemoriranjem žrtava komemoriramo režim", kaže Klasić i navodi primjer stotinjak čuvara iz logora Dachau koji su poubijani razoružani, ali Njemačka i ne pomišlja da u zakon stavi da su pali za slobodu, dok je to bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora za bleiburške žrtve govorio.

"Ne dajmo da političari koji toleriraju fašizam ikada vode Hrvatsku"

"Ne smije biti zadrške oko osude zločinaca i zločina, ne smijemo opravdavati i ne smijemo davati nacionalni predznak. Ako imamo političare koji toleriraju NDH, fašizam i Adolfa Hitlera, nije bitno što misle o prošlosti, nego što su spremni učiniti u budućnosti", poručuje Klasić.

Dodaje da je tužno ovih dana slušati Vinka Puljića, čiji je prethodnik bio Ivan Šarić, veliki simpatizer Pavelića koji je podržavao ustaški pokret, navodi Klasić.

Napominje da nikakvog izjednačavanja ne smije biti i pita se kako to da se misa baš nikad slučajno ne služi na Sutjesci, nego uvijek za Pavelića i NDH te na Bleiburgu.

"Ne dajmo da političari koji toleriraju fašizam ikada vode Hrvatsku", poručio je i dodao da krajnja desnica nikad nema što reći osim nacionalizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije