Pargan: Oni kažu da će progasiti nezavisnost, a mi ratujemo saopćenjima

2
Radiosarajevo.ba
Pargan: Oni kažu da će progasiti nezavisnost, a mi ratujemo saopćenjima
Printscreen / Mehmed Pargan i Milorad Dodik

Književnik i novinar Mehmed Pargan komentirao je na društvenim mrežama aktuelnu društveno-političku situaciju u našoj zemlji i regiji.

Povod za to je planirano donošenje zajedničkog Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS i Skupštini susjedne Srbije.

Dodik je danas izjavio da je ovo historijski dan za RS i Srbiju, te da mu je drago što pripada političarima koji su kreirali tzv. dan srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se danas obilježava.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

"Ono što je bitno, jeste da svaka promjena bude identična sa onom u Srbiji. Uspjeli smo da danas imamo pravo na to", rekao je Dodik.

Pargan je ocijenio da današnjim usvajanjem zakona o srpskom jeziku, koji će u identičnom sadržaju usvojiti Skupština Srbije i Narodna skupština bh. entiteta RS, te nedavnim unificiranjem udžbenika u Srbiji i bh. entitetu RS, izvršena "kulturološka i obrazovna aneksija dijela Bosne i Hercegovine, od strane Srbije".

"Kupovinom Telekoma RS (koju je Srbija već davno obavila), najavom kupovine Elektroprivrede RS i energetskim forsiranjem Drine, bit će zaokružena i ekonomska, informativna i energetska aneksija. Kada sljedeće godine bh. entitet RS proglasi nezavisnost, to će biti samo formalni čin.

Topovima se i tenkovima ništa neće niti može uraditi (Željko bez smisla i pokrića samo baca bombe za potrebe dnevne politike) jer ih nemamo niti ćemo imati povod da ih koristimo. Tenkovi i topovi će biti okrenuti prema nama, jer su u vlasništvu onih koji nam razvaljuju zemlju, a pri tome su, radom, diplomatskom aktivnošću itd, isposlovali podršku svijeta. A mi? Šta mi radimo? Ratujemo saopštenjima. I tu je kraj", istakao je Pargan.

Dodao je kako nam "oni lijepo kažu šta će uraditi", te da će "proglasiti nezavisnost i tačka", a "mi ni mukajet".

"Tada će biti izgubljen rat, samo iz razloga jer nismo prepoznali da godinama već traju bitke, koje smo gubili i izgubili, bez otpora. Puštajući domaće izdajnike i profitere da onemoguće odbranu. Mi nemamo pojma da protiv nas traje rat. Opasniji od onoga iz devedesetih. Nemamo pojma ni o čemu! Zavirite malo u Sarajevo. Šta kažu? Ima li fotelja, para, limuzina... Ko će preuzeti koju poziciju? Hoće li biti bolje kad ode Sebija? Ili će biti bolje ako ostane? Šta kaže političko Sarajevo?", zaključio je Pargan.

Podsjetimo, u martu 2019. godine, bez mnogo pažnje ovdašnje javnosti, kako to obično biva kada se dešavaju dugoročno i strateški važni događaji, prošla je informacija da su ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica prosvjete i kulture bh. entiteta Republike srpske Natalija Trivić u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima u Srbiji potpisali Povelju o srpskom kulturnom prostoru.

Riječ je o, kako su prenijeli državna novinska agencija Tanjug i "Politika", list u vlasništvu države Srbije, o dokumentu kojim će biti "definisane smjernice za jedinstvenu kulturno-prosvjetnu politiku srpskog naroda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije