Paprica i Ognjenović: Iživljavanje nad ženama u Foči

Radiosarajevo.ba
Paprica i Ognjenović: Iživljavanje nad ženama u Foči
BIRN - Detektor.ba / Paprica i Ognjenović

Na suđenju za zločine počinjene u Foči, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je naveo da je osoba pod imenom Paprica nekoliko puta odvodila njegovu majku iz stana, piše Detektor.ba.

Zaštićeni svjedok A-5 je kazao da je s porodicom do septembra 1992. živio u Miljevini kod Foče, te da je tada imao šest godina. Kako je rekao, njegov otac je odveden u Kazneno-popravni dom u Foči i nikada ga više nije vidio.

Posvjedočio je da je u tom periodu bilo odvođenja žena i iživljavanja nad njima, te da je njegovu majku nekoliko puta odvodila osoba pod imenom Paprica.

 “Moja majka je par puta odvođena. Koliko sam ja vidio, odvodio ju je Paprica. Ne znam gdje. Ne znam na koji način je zlostavljana”, naveo je svjedok A-5. 

Ispričao je da je Papricu poznavao lično i da ga je viđao dok je ovaj prije rata išao ili se vraćao s posla u rudniku. Opisao je da mu je jedno oko bilo zatvoreno i da je imao crni povez preko lica, kao i da je imao konja.

A-5 je svjedočio na suđenju Radovanu Paprici zvanom Papro i Slavku Ognjenoviću zvanom Mačak, koji su optuženi da su, s još jednom osobom, 9. juna 1992. godine u Miljevini na grub način silovali svjedokinju A-1.

Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske (RS). 

Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar koji je po naredbi Tužilaštva BiH uradio nalaz i mišljenje, kazao je da je oštećena A-1 trpjela duševnu bol jakog intenziteta tokom boravka u Foči, te da joj je utvrđen posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Po njegovim riječima, opća životna sposobnost joj je umanjena za 50 posto.

Tokom unakrsnog ispitivanja vještak je naveo da oštećena uzima terapiju koja može imati pozitivan efekat, ali da nije došlo do izlječenja niti redukcije bolesti.

Nastavak suđenja je zakazan 23. juna, kada bi se trebala održati statusna konferencija na kojoj će Odbrana iznijeti svoje dokazne prijedloge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije