Pao Izvještaj o radu Vlade: "Fadile, zbog ovog se daje ostavka"

9
Radiosarajevo.ba
Pao Izvještaj o radu Vlade: "Fadile, zbog ovog se daje ostavka"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić / Arhiv

Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio većinom glasova na online sjednici Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2020. godinu.

Za Izvještaj premijera Fadila Novalića glasalo je samo 39 poslanika, a minimum je podrška njih 50!

Opozicija je tražila ostavku federalnog prmijera Novalića.

"U svakoj normalnoj državi nakon obaranja Izvještaja o radu vlada odmah podnosi ostavku. Samo kod Fadila Novalića i ove vlasti to ne pije vode. Bruka i sramota! ", kazao je Damir Mašić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Nešto ranije pao je i program ovogodišnjeg rada Vlade Federacije BiH. Od neophodnih 50, za program je glasalo 47 zastupnika, 16 je bilo protiv, a 12 uzdržano, prenijela je Fena.

Obrazlažući prije glasanja program zastupnicima, federalni premijer Fadil Novalić je kazao da je rađen na osnovu usvojenih sektorskih strateških dokumenata, pri čemu su, između ostalog, definirani nosioci aktivnosti, rokovi i očekivani rezultati.

Prioritet u radu Vlade bio je na stvaranju uvjeta za ekonomski oporavak u Federaciji, rekao je također premijer, i na na nastavku jačanja vladavine prava i borbe protiv pandemije COVID-a.

Vlada je planirala raditi na donošenju gotovo stotinu zakona u ovoj godini, osam strategija i niza drugih potrebnih akata.

Program rada, po Novalićevim riječima, bio je usmjeren na jačanje svih segmenata života u FBiH, kao i na jačanje otpornosti zdravstvenog sektora u uvjetima pandemije.

- Izaži ćemo iz ovog sivila - poručio je premijer građanima Federacije Bosne i Hercegovine nakon što je zastupnicima obrazložio prijedlog programa rada Vlade, a protivnici tog dokumenta su obrazlagali da neće glasati 'za' jer, po njihovom mišljenju, to nije bio program kakav bi efikasno odgovorio na aktuelne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije