Pandemija: Narod i pravda i SDP poslali poruke i Skupštini i Vladi KS

6
Radiosarajevo.ba
Pandemija: Narod i pravda i SDP poslali poruke i Skupštini i Vladi KS
Foto: Radiosarajevo.ba / Zgrada Vlade Kantona Sarajevo

Zbog sve lošije epidemiloške situacije u Kantonu Sarajevo, usljed pandemije novog soja koronavirusa, iz Naroda i pravde te SDP-a BiH poslali su poruke i Skupštini i Vladi KS.

Iz Naroda i pravde, kako je saopćeno, zatražili su danas da Skupština KS održi hitnu sjednicu i da se detaljno ustanovi koje mjere poduzimaju zdravstvene ustanove uključujući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Navode da se Kanton Sarajevo nalazi u potpuno haotičnoj situaciji koja može imati izrazito negativne posljedice po zdravlje i živote građana.

"Epidemiološku situaciju konstantno i dodatno pogoršavaju neadekvatne odluke Vlade KS, Kriznog štaba i drugih odgovornih, koji ad hoc odlukama, umjesto rješenja, podstiču paniku.

S obzirom da Kanton Sarajevo ministra zdravstva nema već mjesecima i da nam zdravstvo čas vode pravnici, čas arhitekte, kao i da je sam premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u izolaciji, zahtijevamo da Skupština Kantona Sarajevo zasjeda i preuzme konkretne i odlučne korake kako bi se sistem doveo u red i građanima pružila adekvatna zdravstvena zaštita“, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Sramotnim smatraju da Kanton Sarajevo "ni nakon šest mjeseci pandemije nema veće kapacitete testiranja i bolničkog zbrinjavanja pozitivnih pacijenata".

"Infektivna klinika KCUS-a mora otvoriti svoja vrata pacijentima koji boluju od COVID-19. Dakle, ovo nije pitanje hoće ili neće.

Sadašnja taktika menadžmenta KCUS-a jeste da COVID-19 pacijente ne primaju zbog ostalih pacijenata, a ostale pacijente ne primaju zbog COVID-19 pacijenata.

Sramno je da imamo više od 900 praznih kreveta, da imamo jedini infektivnu kliniku u regionu koja odbija primiti pacijente, a da za smještaj pacijenata otvaramo kapacitete koji niti su za to namijenjene, niti se nalaze u blizini bolničkih centara niti se zna ko će i kako u njima pružati njegu pacijentima", navedeno je u saopćenju.

Zatražili su da Skupština KS, kao jedan od osnivača, naredi KCUS-u potpunu saradnju.

Iz SDP BiH su u saopćenju za javnost naveli da Kanton Sarajevo proteklih dana bilježi enormno povećanje broja novozaraženih sa preko 200 novooboljelih dnevno, aki da, kako su ocijenili u SDP-u, Vlada KS ne čini gotovo ništa da taj tren rasta zaustavi.

"Osim mjere kojom se propisuje online nastava, Vlada KS nije donijela niti jednu jedinu naredbu kojom bi smanjila i zaustavila rapidno širenje koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

Nažalost, to samo pokazuje da odlazeći saziv Vlade radi u interesu određenih lobija i da nije u službi građana i zaštite njihovog zdravlja", saopćili su iz SDP-a.

Naveli su da, ako premijer Mario Nenadić i "njegova vlada nemaju kapaciteta, snage i volje da predlože i usvoje potrebne mjere", trebaju tražiti stručnu pomoć koju u SDP-u žele pružiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije