Palmer: Možete računati na SAD i EU kao saveznike u ovom procesu

I.S.
Palmer: Možete računati na SAD i EU kao saveznike u ovom procesu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Palmer stigao na razgovor s članovima Predsjedništva BiH

Matthew Palmer, viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH i direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst danas su Sarajevu održali zajedničku konferenciju za novinare nakon serije susreta koje su prethodnih dana imali u našoj zemlji.

"Ovo su zahtjevne zadaće, svjesni smo svega što je pred nama. Imamo jasne i direktne smjernice. Vidjeli st ezajedničku izjavu vezanu za situaciju u regionu. Imamo veliku odgovornost i žurnost potrebe djelovanja. Imali smo priliku čuti više mišljenja tokom sastanaka..., kao i niz drugih sastanaka. Pokušali smo ideje staviti u jedan okvir... Vrlo je važno započeti pregovore, na način koji je transparentan, želimo da su svi uključeni u ovaj proces", rekla je Eichhorst.

Pojasnila je da se razgovori nastavljaju sa svima koji su zainteresirani za BiH jer je suština država, jačanje institucija na razini države i entiteta.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Građani moraju imati povjerenje da institucije rade. Vjerujemo da građani žele da BiH postane dio Europske unije. Puno je onih u Briselu, Londonu koju rade ka ovom cilju. Još jednom, ponavljam sa svoje strane - istrajna podrška EU za jednistvene, cjelovite i suvere zemlje. Ovo su riječi, ali ne obične, već bitne i u ovom momentu riječi sa sobom nose i teret odgovornosti. Zato je vžano nastaviti raditi na način koji je konstruktivan, orjentirani na rezultate i rješenja te da se pozabavimo brojim pitanjima. Nema više vremena za djelovanje retorike podjela, već na konstruktiva razgovor - put naprijed", rekao je Eichhorst.

Pojasnila je da su to bili rezultati dosadašnjih razgovora.

"Rad se nastavlja, ne okončava se večeras. Ohrabrena sam onim što smo vidjeli do sada i uradili", poručila je Eichhorst.

Palmer je rekao da se podržava teritorijalni intergritet BiH.

"Pažljivo pratimo povećanje tenzija i aktivnosti koje su dovele do toga. I dalje smo posvećeni pružanju podrške EU. Obaveze koje BiH ima da bi se prilagodio politički sistem, donijele promjene Ustava i da ide dalje ka EU. To će zahtijevati ravnotežu aktera. Jedna zemlja, dva entieta plus ostali i taj proces nije jednostavan u pronalaženju ravnoteže. To je izazov. Mi smo tu kao partneri ili prijatelji BiH, ne da osiguramo rješenje, nismo angažovani u pregovorima, već pomažemo. Radimo da odredimo parametre - za političke lidere da se sami angažuju u pregovorima. Radujem se nastavku razgovora i ne vjerujem da je ovo kraj procesa danas, ima mnogo posla. Možete računati na SAD i EU kao saveznike u ovom procesu", poručio je Palmer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije